Κόσμος

ΗΠΑ: Διακόπηκε η εκτέλεσή του, όμως κατέληξε από ανακοπή

Διακόπηκε η εκτέλεση θανατοποινίτη στην Οκλαχόμα επειδή το νέο κοκτέιλ φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκε είχε απρόβλεπτες επιδράσεις, όμως ο κατάδικος εξέπνευσε μερικά λεπτά αργότερα από ανακοπή!

Ο επικεφαλής των φυλακών διέταξε να σταματήσει η διαδικασία τρία έως τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη της έγχυσης του θανατηφόρου μείγματος στον Κλέιτον Λόκετ, καθώς αποδείχτηκε η «αποτυχία της ενδοφλέβιας ένεσης» όπως ανακοινώθηκε. Ο θανατοποινίτης πάντως κατέληξε από προφανή ανακοπή της καρδιάς.

«Πιστεύουμε ότι μια φλέβα έσπασε και το κοκτέιλ των φαρμάκων δε λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο να λειτουργήσει. Ο διευθυντής διέταξε να σταματήσει η εκτέλεση», είπε ο εκπρόσωπος του πολιτειακού σωφρονιστικού συστήματος Τζέρι Μάσι.

Μετά το τραγικό αποτέλεσμα που είχε η πρώτη εκτέλεση του Κλέιτον Λόκετ, ο διευθυντής των φυλακών της Οκλαχόμα διέταξε την αναβολή της δεύτερη εκτέλεσης θανατοποινίτη η οποία επρόκειτο να γίνει δύο ώρες αργότερα. Η εκτέλεση του δεύτερου θανατοποινίτη, Τσαρλς Ουόρνερ, αναβλήθηκε για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών.

Η διπλή εκτέλεση επρόκειτο να γίνει με βάση ένα νέο πρωτόκολλο που αφορά τη θανατηφόρο ένεση, η οποία όμως δεν έχει εξεταστεί ποτέ και δεν είναι γνωστό το μείγμα της. Αυτή η νέα δόση που χορηγείται στους θανατοποινίτες αποτελείται από τρία συστατικά: ένα ηρεμιστικό, ένα αναισθητικό και την τελική φονική δόση από χλωριούχο κάλιο.

Πριν από την πρώτη αποτυχημένη εκτέλεση η συνήγορος ενός από τους θανατοποινίτες είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για την αποτελεσματικότητα του ενέσιμου διαλύματος.

«Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας, η πολιτεία της Οκλαχόμα αρνήθηκε ξανά και ξανά για να μας παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πηγή, την καθαρότητα, τον έλεγχο και την απόδοση των ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν. Δεν ξέρω καν αν αυτές οι ουσίες έχουν αγοραστεί νομίμως», είπε η Μαντλίν Κοέν, συνήγορος του Τσαρλς Ουόρνερ.

Μετά την άρνηση βιομηχανιών από τον ευρωπαϊκό χώρο να παρέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες την πιο κοινή αναισθητική δόση για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών, την πεντοβαρβιτάλη, αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη βαρβιτουρικών και αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες όμως οδηγούν σε διαμαρτυρίες και πολλαπλασιασμό των ένδικων μέσων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια