default-image

Στις κάλπες οι Ιρακινοί με φόντο αιματηρές επιθέσεις

Κόσμος
Στις κάλπες οι Ιρακινοί με φόντο αιματηρές επιθέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, οι Ιρακινοί.

Περίπου 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι πρόκειται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία, που κεντρικό θέμα της ήταν η αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, ο οποίος επιδιώκει τρίτη θητεία.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 π.μ. τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 6 μ.μ. τοπική ώρα. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που ψήφισαν νωρίτερα έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλους αριθμούς για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση κυρίως από σουνίτες τζιχαντιστές οι οποίοι πολλαπλασιάζουν εσχάτως τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και της σιιτικής κοινότητας, που πλειοψηφεί στο Ιράκ και η οποία κυριαρχεί στην κυβέρνηση .

Από τον περασμένο Ιανουάριο, κατά μέσο όρο κάθε μέρα σκοτώνονται 25 Ιρακινοί από επιθέσεις που στόχο έχουν κυρίως τις δυνάμεις ασφαλείας. Μόνο τον Απρίλιο φέτος, περισσότεροι από 750 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορα φονικά επεισόδια. Τις δυο τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές, πάνω από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις.

Πάντως, παρά τις όποιες επικρίσεις , ο αλ Μαλίκι, φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει μια τρίτη θητεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News