default-image

Η Λευκωσία καταδικάζει τη ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας

Κόσμος
Η Λευκωσία καταδικάζει τη ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαράδεκτη θεωρεί την ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει Ρηματική Διακοίνωση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-ψευδοκράτους, η κυπριακή κυβέρνηση και όπως είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, την καταδικάζει απερίφραστα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Ρηματική Διακοίνωση ημερομηνίας 10 Απριλίου 2014 προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα, αφορά την κατάθεση των γεωγραφικών συντεταγμένων αυτής που παράνομα η Τουρκία θεωρεί ως δική της υφαλοκρηπίδα και ως δήθεν υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βόρειων ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας.

"Η Ρηματική Διακοίνωση παραπέμπει στην ούτω καλούμενη 'Συμφωνία οριοθέτησης' μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους  η οποία κυρώθηκε από την Τουρκία με το Νόμο 6344, ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2012. Πρόκειται δηλαδή για τη λεγόμενη 'συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας' η οποία υπεγράφη στη Νέα Υόρκη μεταξύ της Τουρκίας και της αποσχιστικής οντότητας στις 21 Σεπτεμβρίου 2011.

Η 'συμφωνία' αυτή δεν έχει οποιαδήποτε νομική ισχύ στη διεθνή έννομη τάξη και ως εκ τούτου είναι νομικά ανυπόστατη και άκυρη", επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σύμφωνα με το sigmalive.com. 

Το θέμα διερευνάται από τη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη

Είναι, ωστόσο, είπε,  αξιοπρόσεκτη η χρονική στιγμή που η Τουρκία επέλεξε να αποστείλει προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την εν λόγω Ρηματική Διακοίνωση.

"Η Κυβέρνηση θεωρεί  απαράδεκτη την ενέργεια αυτή, την οποία και καταδικάζει απερίφραστα. Μια ενέργεια που μάλιστα γίνεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού οι οποίες, χωρίς αμφιβολία, επηρεάζονται αρνητικά.

Το θέμα της κατάθεσης από την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη των συντεταγμένων της παράνομης αυτής 'συμφωνίας' διερευνάται από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αποτροπή της δημιουργίας νέων, παράνομων τετελεσμένων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News