default-image

Συνεχίζονται οι καταλήψεις κτιρίων από φιλορώσους στην Αν. Ουκρανία

Κόσμος
Συνεχίζονται οι καταλήψεις κτιρίων από φιλορώσους στην Αν. Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει το αρχηγείο της αστυνομίας, αλλά και το δημαρχείο στην πόλη Κοστιαντίνιβκα της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. Η πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

«Στις 6 π.μ. περίπου 30 αυτονομιστές εισήλθαν στο αρχηγείο της τοπικής αστυνομίας και κατέλαβαν το ισόγειο. Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον τοπικό αρχηγό της αστυνομίας. Δε γνωρίζουμε ποια είναι τα αιτήματά τους», σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Λίγο αργότερα, δεύτερο κτίριο στην ίδια πόλη, το κτίριο της δημοτικής διοίκησης, τέθηκε επίσης υπό τον έλεγχο φιλορώσων ενόπλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της περιφέρειας.

Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι στη δεύτερη περίπτωση είδε ομάδα περίπου 20 ατόμων που φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Παράλληλα, στο Σλαβιάνσκ συνεχίζεται το θρίλερ με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, με τους ενόπλους που τους κρατούν να λένε ότι χρειάζονται «περαιτέρω συνομιλίες» για να απελευθερωθούν. Συγκεκριμένα, μιλώντας τη Δευτέρα στη ρωσική τηλεόραση, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Β. Πονομάριοφ είπε πως ακόμη χρειάζονται «περαιτέρω συνομιλίες» για να αφεθούν ελεύθεροι οι παρατηρητές.

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ είχε «παρουσιάσει» σε συνέντευξη Τύπου τους οκτώ παρατηρητές. Το απόγευμα, απελευθερώθηκε ένας από αυτούς που πάσχει από διαβήτη.

Οι φιλορώσοι ένοπλοι έχουν δείξει ότι προτίθενται να επιδιώξουν «ανταλλαγή» των αξιωματούχων με φιλορώσους που έχουν συλληφθεί από τις ουκρανικές αρχές. Την Κυριακή, είχε πει, είχε βρεθεί στην πόλη αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ για διαβουλεύσεις.

Ομπάμα: «Σήμερα οι νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας»

Θερμό είναι εντωμεταξύ και το διπλωματικό πεδίο: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας αργότερα εντός της ημέρας προαναγγέλλει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας από τη Μανίλα, κατά την επίσημη επίσκεψή του στις Φιλιππίνες, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι τη Δευτέρα θα ληφθούν μέτρα σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της στάσης της στην ουκρανική κρίση.

Οι κυρώσεις, είπε ο αμερικανός πρόεδρος, «θα αφορούν τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και ρωσικές εταιρείες» και θα στοχεύουν ορισμένες «εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας».

Το επόμενο στάδιο, είπε, θα είναι κυρώσεις ανά τομέα, με πιθανότερους πρώτους στόχους τον τραπεζικό και τον εξοπλιστικό τομέα.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις από το εξωτερικό, η ώρα της επιβολής επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας φαίνεται ότι έφτασε, μετά από αρκετές ημέρες «προειδοποιήσεων».

Ελεύθερος ένας από τους παρατηρητές

Χθες, ένας από τους οκτώ ευρωπαίους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται από την Παρασκευή στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας «απελευθερώθηκε».

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον παρατηρητή να βγαίνει από το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του Σλαβιάνσκ συνοδευόμενος από τρεις άοπλους άνδρες, να μπαίνει σ' ένα λευκό τζιπ του ΟΑΣΕ και να αναχωρεί.

Πρόκειται για το Σουηδό παρατηρητή, ο οποίος πάσχει από ήπια μορφή διαβήτη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Στέλα Χορόσεβα. «Απελευθερώθηκε», είπε η εκπρόσωπος του αυτονομιστή δημάρχου του Σλαβιάνσκ. «Όσον αφορά τους άλλους, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Δώδεκα άνθρωποι, από τους οποίους οκτώ ξένοι και τέσσερις Ουκρανοί, κρατούνται από την Παρασκευή από τους αυτονομιστές. Όπως δήλωσε ο αυτονομιστής ηγέτης της Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ στους δημοσιογράφους, οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται από την Παρασκευή από φιλορώσους αντάρτες στο Σλαβιάνσκ είναι «αιχμάλωτοι πολέμου». Ο Πονομαριόφ ανακοίνωσε παράλληλα και τη «σύλληψη» από τους αντάρτες τριών Ουκρανών αξιωματικών, οι οποίοι επίσης κρατούνται.

Εντωμεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν οι αυτονομιστές, ένας Γερμανός παρατηρητής που μετέχει στην αποστολή, ο συνταγματάρχης Άξελ Σνάιντερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν τον άγγιξαν και ότι κανένα μέλος της αποστολής δεν υπέστη σωματική κακοποίηση.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματικοί είναι καλά στην υγεία τους και κανένας τους δεν είναι άρρωστος. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πότε θα επιστρέψουμε στην πατρίδα μας», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο ντε φάκτο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ έχει εγγυηθεί για την ασφάλεια των παρατηρητών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News