Κόσμος

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση της Σερβίας

Η νέα κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε την Κυριακή ψήφο εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Σερβίας.

Την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση εξέφρασαν με την ψήφο τους 198 βουλευτές, 23 ψήφισαν κατά, 6 δήλωσαν παρών και 23 απείχαν της ψηφοφορίας.  

Την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση εξέφρασαν με την ψήφο τους 198 βουλευτές, 23 ψήφισαν κατά, 6 δήλωσαν παρών και 23 απείχαν της ψηφοφορίας.  

Η νέα κυβέρνηση αριθμεί 19 μέλη,  συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού και των δύο υπουργών που δεν έχουν χαρτοφυλάκιο.

Οικονομική εξυγίανση της χώρας

Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην προγραμματική του ομιλία εξήγγειλε μέτρα για την οικονομική εξυγίανση της χώρας.

Η ενίσχυση της οικονομίας της αγοράς με την παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις και παράλληλα η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα θα αποτελέσουν τη βάση των μεταρρυθμίσεων ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

Ακόμη ανακοίνωσε τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα κατά 10% ως το πρώτο μέτρο που θα λάβει η κυβέρνηση του ενώ για τις συντάξεις ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις.

Επίσης ανήγγειλε την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού τηλεπικοινωνιών και εκατοντάδων δημόσιων επιχειρήσεων που είναι ζημιογόνες ή που, εδώ και δεκαετίες, βρίσκονται υπό καθεστώς πτώχευσης τονίζοντας  ότι «ο ιδιωτικός τομέας θα αποτελέσει την ατμομηχανή της σερβικής οικονομίας».

Ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας υποσχέθηκε ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχει διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση της.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι θα ενδυναμωθούν οι προσπάθειες για να καταστεί η χώρα πλήρες μέλος στο άμεσο μέλλον.

Για Ουκρανία - Κόσοβο

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι «θα ήταν ανήθικο από την πλευρά της σερβικής κυβέρνησης να κατακρίνει τη συμπεριφορά της Ρωσίας» σημείωσε ωστόσο ότι «η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας μέλους του ΟΗΕ».

Μιλώντας για το Κόσοβο επανέλαβε ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου αλλά θα επιδιώξει τη συνεργασία με τους Αλβανούς στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 Μαρτίου έλαβε ποσοστό 48,35% και κατέλαβε 158 από τις 250 έδρες στη σερβική βουλή.

Στην κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμμετέχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας (SPS) του πρώην πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς που κατέχει 44 έδρες στο σερβικό κοινοβούλιο. Στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχει επίσης και το μειονοτικό κόμμα των Ούγγρων της Βοϊβοντίνας (SVM) που εκπροσωπείται με εννέα έδρες στο κοινοβούλιο.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια