default-image

Έκτακτη σύνοδος της Ε.Ε. για την Ουκρανία τη Δευτέρα

Κόσμος
Έκτακτη σύνοδος της Ε.Ε. για την Ουκρανία τη Δευτέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτάκτως συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι η Ε.Ε. για τη κρίση στην Ουκρανία. Εντωμεταξύ διαπραγματευτές του ΟΑΣΕ σπεύδουν στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση των παρατηρητών του που κρατούνται από φιλορώσους αποσχιστές, με τη Ρωσία να παρέχει διαβεβαιώσεις ότι θα συνδράμει ώστε να αφεθούν ελεύθεροι. Οι G7 αποφάσισαν νέες κυρώσεις για τη Μόσχα και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι θα απαντήσει στρατιωτικά εάν η Μόσχα στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στα ανατολικά της χώρας.

Αναλυτικά, ανώτατοι διπλωμάτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με θέμα την εξεύρεση τρόπων αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, δήλωσαν σήμερα πηγές της Ε.Ε.

Διατηρώντας την ανωνυμία τους, τρεις πηγές της Ε.Ε. δήλωσαν ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας.

Παράλληλα, πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. πρόκειται να προσθέσει νέα ονόματα στη λίστα με τους Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, μεταδίδει το naftemporiki.gr.

Η Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει σε κυρώσεις εις βάρος και άλλων προσώπων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν συμφωνηθεί ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις.

Κυρώσεις από τους G7

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησαν το Σάββατο να κινηθούν γρήγορα στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη μη συμμόρφωσή της με τη διεθνή συμφωνία της Γενεύης για την εκτόνωση της κρίσης στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι κάθε χώρα της G7 θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι στοχευμένες κυρώσεις όπως και η εφαρμογή τους, διευκρινίζοντας ότι ενώ τα μέτρα θα πρέπει να είναι συντονισμένα δε θα είναι κατ' ανάγκη ταυτόσημα. Ανακοινώσεις αναμένονται τη Δευτέρα.

Οι νέες κυρώσεις εφαρμόζονται ως πράξη τιμωρίας κατά της Ρωσία για τη μη συμμόρφωσή της με τη διεθνή συμφωνία της Γενεύης με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία, όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Ομάδας των 7 που γνωστοποιήθηκε από το Λευκό Οίκο και ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι στη Νότια Κορέα σε επίσημη επίσκεψη.

Συνεχίζουν να κρατούνται οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Εντωμεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) απέστειλε ομάδα διαπραγματευτών για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του, οι οποίοι κρατούνται από φιλορώσους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα γερμανική πηγή.

«Ομάδα διαπραγματευτών του ΟΑΣΕ βρίσκεται καθ' οδόν προς την περιοχή», δήλωσε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πού κατευθύνονται.

Νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από χθες από αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Οι ένοπλοι αποσχιστές κατηγόρησαν τους παρατηρητές ότι είναι «κατάσκοποι του ΝΑΤΟ» και δήλωσαν ότι δε θα αφεθούν ελεύθεροι παρά μόνο αν ανταλλαγούν με δικούς τους «κρατούμενους».

Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται τον πρέσβη της χώρας στον Οργανισμό, η Ρωσία θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ελευθερωθούν τα μέλη του ΟΑΣΕ στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. «Πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ελευθερωθούν το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Αντρέι Κελίν σε σχόλιό του, αναφέρει το πρακτορείο ITAR-TASS. «Η Ρωσία ως μέλος του ΟΑΣΕ θα κάνει κάθε απαιτούμενο βήμα για τον σκοπό αυτό», συνέχισε.

Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κόβαλ δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός θα απαντήσει στρατιωτικά αν η Μόσχα στείλει στρατεύματα με την πρόφαση της ειρηνευτικής αποστολής, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας.

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν δώσει καμία τέτοια (ειρηνευτική) εντολή στους Ρώσους. Όλοι έχουμε ήδη κουραστεί με τα παιχνίδια της Ρωσίας με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Αν έρθουν, θα πάρουν αυτό που τους αναλογεί: θα πραγματοποιήσουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Από την Ιταλία όπου βρέθηκε σήμερα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένως τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, γεγονός το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News