default-image

Ρώσοι πράκτορες: "Στο Αφγανιστάν το χαμένο Boeing"

Κόσμος
Ρώσοι πράκτορες: "Στο Αφγανιστάν το χαμένο Boeing"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία νέα πτυχή στο μυστήριο με το εξαφανισμένο Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την 8η Μαρτίου θέτουν στο τραπέζι των ερευνών οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πηγή της FSB (πρώην KGB), που επικαλείται η μαλαισιανή εφημερίδα Daily Star, το μοιραίο αεροσκάφος με τους 239 επιβαίνοντες δεν κατέπεσε στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά αεροπειρατές το οδήγησαν στο Αφγανιστάν, όπου το προσγείωσαν, με τους επιβάτες να είναι όλοι ζωντανοί και να «ζουν σε καλύβες, χωρισμένοι σε επτά ομάδες, χωρίς σχεδόν καθόλου φαγητό».

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, 20 εκ των επιβατών, ασιατικής καταγωγής, έχουν μεταφερθεί στο Πακιστάν.

Αν το σενάριο αυτό ευσταθεί θα δώσει ελπίδα στις οικογένειες των αγνοουμένων που επί 34 ημέρες περιμένουν με αγωνία να μάθουν συγκεκριμένα στοιχεία από τις τοπικές Αρχές για την τύχη των αγαπημένων τους.

Μυστήριο με τηλεφωνική κλήση από το συγκυβερνήτη του Boeing

Εντωμεταξύ, σημερινό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας αναφέρει ότι από το κινητό τηλέφωνο του συγκυβερνήτη του αγνοούμενου αεροπλάνου της Malaysia Airlines έγινε μια κλήση μετά την απρογραμμάτιστη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε το αεροσκάφος και λίγο πριν χαθεί η επαφή του με τους δορυφόρους και τα ραντάρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New Straits Times, πηγές που δεν κατονομάζονται δήλωσαν πως το Boeing 777 πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος ώστε να πιάσει τηλεφωνικό σήμα ένας πύργος τηλεπικοινωνιών στο βόρεια πολιτεία Πενάνγκ.

Ερευνητές διαπίστωσαν πως η κλήση - η οποία τερματίστηκε ξαφνικά - προερχόταν από το τηλέφωνο που ανήκει στον 27χρονο συγκυβερνήτη της πτήσης MH370 (βλ. αριστερά στη φωτογραφία πάνω ο συγκυβερνήτης - δεξιά ο κυβερνήτης).

Η εφημερίδα αναφέρει πως οι πηγές της αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αν ο Φαρίκ Αμπντούλ Ραχμάν προσπαθούσε να τηλεφωνήσει.

«Ο πύργος τηλεπικοινωνιών έπιασε την κλήση που εκείνος προσπαθούσε να κάνει. Το γιατί η κλήση διακόπηκε, είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι το αεροσκάφος απομακρυνόταν γρήγορα από τον πύργο και δε βρισκόταν ακόμη υπό την κάλυψη του επόμενου», φέρεται να δήλωσε η πηγή.

Μια διαφορετική πηγή δήλωσε επίσης στην εφημερίδα New Straits Times πως το τηλέφωνο του Φαρίκ είχε αποσυνδεθεί πριν απογειωθεί το αεροπλάνο.

«Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το τηλέφωνο τίθεται εκτός λειτουργίας. Σε κάποιο σημείο πάντως, όταν το αεροπλάνο βρισκόταν στον αέρα ανάμεσα στο Ιγκάρι και το σημείο κοντά στην Πενάνγκ, η γραμμή "επανασυνδέθηκε"», φέρεται να δήλωσε η πηγή.

«Μια "επανασύνδεση" δε σημαίνει απαραιτήτως ότι έγινε κλήση. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το τηλέφωνο τέθηκε και πάλι σε λειτουργία», εξήγησε η πηγή.

Ο συγκυβερνήτης είχε πολύ στενή σχέση με τη μητέρα του, είπε ένας εξάδελφός του, ο 18χρονος Νουρσιαφικάχ Καμαρουντίν, στην εφημερίδα, έτσι λοιπόν, όπως τόνισε, «αν ο Φαρίκ μπορούσε να κάνει ένα τηλεφώνημα πριν εξαφανιστεί το αεροπλάνο θα το έκανε σ' εκείνη».

Συνεχίζονται οι έρευνες - «Τεράστιο το έργο» του εντοπισμού

Πλοία και αεροπλάνα συνεχίζουν στο μεταξύ σήμερα τις έρευνές τους για τα συντρίμμια του Μπόινγκ 777 στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, αλλά ο Aυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ προειδοποίησε πως θα χρειαστεί πολύς καιρός ακόμη.

«Το να επιχειρείται να εντοπιστεί κάτι 4,5 χλμ. κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού σε απόσταση περίπου 1.000 μιλίων από τις ακτές αποτελεί ένα τεράστιο έργο και είναι πιθανό να χρειαστεί να συνεχίσουμε για πολύ καιρό ακόμη», δήλωσε ο Άμποτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το κοινό κέντρο συντονισμού των υπηρεσιών (JACC) στο Περθ (δυτική Αυστραλία), στο οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε εντωμεταξύ ότι περιορίστηκε ακόμη περισσότερο η ζώνη έρευνας για τον εντοπισμό των συντριμμιών του αεροσκάφους που εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου ενώ πραγματοποιούσε πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν Κινέζοι.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι εντοπίστηκαν τέσσερα σήματα από έναν αμερικανικό υποβρύχιο ανιχνευτή σημάτων τον οποίο σέρνει με χαμηλή ταχύτητα ένα σκάφος του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού, το Ocean Shield. Ένα πέμπτο σήμα ελήφθη από μια ειδική σημαδούρα στην περιοχή, αλλά φαίνεται πως δε συνδέεται με το αεροπλάνο, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το JACC.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News