default-image

Αναστέλλει η Ουκρανία την αποπληρωμή οφειλών για το φυσικό αέριο

Κόσμος
Αναστέλλει η Ουκρανία την αποπληρωμή οφειλών για το φυσικό αέριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστολή αποπληρωμής των οφειλών της για την προμήθεια φυσικού αερίου αποφάσισε η εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας Αντρίι Κομπόλεφ και, όπως σημείωσε, θα τηρηθεί μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την τιμή πώλησης του αερίου.

Η Ρωσία έχει αυξήσει την τιμή διάθεσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς - όπως λέει - το Κίεβο οφείλει στη Μόσχα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια και δεν αποπλήρωσε εγκαίρως το χρέος του.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας, η Gazprom, αύξησε την τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου για τους Ουκρανούς καταναλωτές στα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα λέγοντας ότι το Κίεβο δε δικαιούται πλέον έκπτωση.

«Το ζήτημα αποπληρωμής του χρέους συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου στο επίπεδο του πρώτου τριμήνου», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αντρίι Κομπόλεφ, εκτελεστικός διευθυντής της Naftogaz, αναφερόμενος στην αρχική τιμή των 268 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

«Δε βλέπουμε το λόγο να αναθεωρήσουμε την τιμή. Θεωρούμε την τιμή στα περίπου 500 δολάρια αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Ως εκ τούτου, αναστείλαμε τις πληρωμές για όσο χρόνο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την τιμή», πρόσθεσε. 

Το θέμα πάντως του φυσικού αερίου, τόσο σε επίπεδο παραδόσεων όσο και τιμής, αναμένεται να τεθεί επιτακτικά στο "τραπέζι" της διπλωματικής τετραμερούς συνάντησης που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Γενεύη στις 17 Απριλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News