default-image

Απειλή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Κόσμος
Απειλή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας απειλεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, o οποίος συζήτησε το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν την επίσκεψή της στην Αθήνα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το βράδυ της Πέμπτης το θέμα της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, σε περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία σημειώσει νέα κλιμάκωση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού προεδρικού γραφείου, Ομπάμα και Μέρκελ συζήτησαν κυρίως για την ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει διοικητικά κτίρια.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Δύση εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο η Ρωσία να υποστηρίξει αποσχιστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανάληψη του σεναρίου της Κριμαίας.

Ομπάμα και Μέρκελ συμφώνησαν ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή των συνόρων με την Ουκρανία, όπου αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι έχουν σταθμεύσει περίπου 40.000 Ρώσοι στρατιώτες. Εντωμεταξύ η Ρωσία αμφισβήτησε την εγκυρότητα δορυφορικών λήψεων που είχε δημοσιεύσει χθες το ΝΑΤΟ και απεικονίζουν τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα ουκρανικά σύνορα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού προεδρικού γραφείου, τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισαν την ανάγκη χρηματικής ενίσχυσης του Κιέβου.

Το ζήτημα βρέθηκε και στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G7 κατά τη χθεσινοβραδινή τους συνεδρίαση στην Ουάσινγκτον. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τα ενδεχόμενα χορήγησης ενός πακέτου βοήθειας και της λήψης μέτρων για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας. Να σημειωθεί ότι γι' αυτό το σκοπό εξετάζεται η χορήγηση δανείου 14-18 εκατ. δολαρίων στην κυβέρνηση του Κιέβου από το ΔΝΤ.

Όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, οι αποφάσεις για το πακέτο βοήθειας - που σημειωτέον συνδέεται με σκληρούς όρους και πλήθος μεταρρυθμίσεων που θα κληθεί να εφαρμόσει το Κίεβο - θα ληφθούν από το Διευθυντήριο του ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Κινήσεις διπλωματίας από τη Μόσχα

Κι ενώ η Δύση παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην Ουκρανία και εμφανίζεται έτοιμη για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Μόσχα προχώρησε σήμερα σε μία επικοινωνιακή αναδίπλωση. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, έπειτα από συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεργαστεί με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται με σκοπό την εξεύρεση τρόπων που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και να αποφύγει την επαπειλούμενη χρεοκοπία.

Η νέα αυτή κίνηση της Μόσχας πραγματοποιήθηκε μόλις μία μέρα μετά την απειλή του Ρώσου προέδρου Πούτιν να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Κιέβου δεν εξοφλήσει τους εκκρεμείς λογαριασμούς της.

Σε κάθε περίπτωση το παράθυρο του διαλόγου με τη Ρωσία παραμένει ανοιχτό ενόψει και της σχεδιαζόμενης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τη συμμετοχή και της εντεταλμένης της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον στη Γενεύη. Η κρίσιμη συνάντηση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, αποτέλεσε και σημείο αναφοράς στην τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Μέρκελ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης από το Βερολίνο. Στόχος των συνομιλιών της Γενεύης είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία με πολιτικά μέσα, μία στρατηγική που κατά πολλούς ενέχει τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε αποτυχία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News