default-image

Θριαμβευτής ο Ερντογάν - Στο 44,74% το ΑΚP

Κόσμος
Θριαμβευτής ο Ερντογάν - Στο 44,74% το ΑΚP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψήφο... εμπιστοσύνης πήρε χθες Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τους ψηφοφόρους μετά τη νίκη του κόμματός του (AKP) στις δημοτικές εκλογές.

Παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς, τις διαμαρτυρίες για τη φίμωση του Twitter και του YouTube, αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατάφερε να διατηρήσει την εκλογική του δύναμη σε ποσοστά εθνικών εκλογών. 

Το κόμμα του αποσπά - σε εθνικό επίπεδο - 45%, ενώ επανακάμπτουν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το ποσοστό των οποίων σκαρφάλωσε στο 15%. Την ίδια ώρα, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), κύριος αντίπαλος του Ερντογάν, έφτασε μόλις το 28,36%, ενώ οι νοτιοανατολικές επαρχίες κατακτήθηκαν από τους Κούρδους υποψηφίους (6,25%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη» και «απελευθερωτικό αγώνα της νέας Τουρκίας» συνοδευόμενος από την οικογένειά του, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει και το μήνυμά του σε όλους όσοι τον επέκριναν δριμύτατα.

«Ο λαός έθαψε στην κάλπη τα χέρια που έβαλλαν εναντίον της ανεξαρτησίας του», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι αιχμηρές δηλώσεις του έρχονται να ενισχύσουν τις προβλέψεις των πολιτικών αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες, εάν έβγαινε αλώβητος από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία, θα κρατούσε ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στους αντιπάλους του.

Εξάλλου, ο Ερντογάν στράφηκε εναντίον της αντιπολίτευσης και του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, πράγμα που δείχνει ότι θα συνεχιστεί η ακραία πόλωση στην Τουρκία. «Ευχαριστούμε τους φίλους και αδελφούς σε όλο τον κόσμο που όπως πριν από τον πόλεμο της απελευθέρωσης στήριξαν τον αγώνα απελευθέρωσης της Τουρκίας», είπε και επιτέθηκε εναντίον της αντιπολίτευσης. «Έχασαν αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τις θέσεις τους», είπε αναφερόμενος στους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ τόνισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αντιπολίτευση που δε θα καλλιεργεί την πόλωση».

«Αυτή η χώρα είδε τους προδότες που έβαλλαν εναντίον της εθνικής ασφάλειας της χώρας, του κράτους και της χώρας και έφτασαν στο σημείο να παρακολουθήσουν ακόμη και το υπουργείο Εσωτερικών», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο τάγμα του Γκιουλέν και συνέχισε: «Δε θα παραδώσουμε τη χώρα στην Πενσιλβάνια και στις προεκτάσεις της εντός της χώρας». Σύμφωνα με τον Ερντογάν «το μήνυμα που έδωσε το έθνος μας μέσα από την κάλπη στη χώρα και τον κόσμο ήταν το "είμαστε εδώ"».

Ο χάρτης των αποτελεσμάτων δείχνει την κυριαρχία του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν στην πλειοψηφία των περιφερειών της Τουρκίας, σχολιάζουν οι εφημερίδες "Ζαμάν" και "Χουριέτ".

Οι Τούρκοι είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι σουνίτες οι οποίοι αποτελούν το πιο συντηρητικό κομμάτι του Ισλάμ με τις πιο ακραίες εκφάνσεις του. Οι πολίτες επέλεξαν τον ισλαμιστή Ερντογάν ως ηγέτη τους το 2003 προκειμένου να μπει τέλος στην κυριαρχία των κεμαλιστών, οι οποίοι ήταν βουτηγμένοι στη διαφθορά.

Όμως, παρά το γεγονός ότι η εικόνα του Τούρκου πρωθυπουργού αμαυρώθηκε από διάφορα σκάνδαλα, η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων είναι με τον Ερντογάν. Τα εκατομμύρια των εξαθλιωμένων και αμόρφωτων αγροτικών πληθυσμών είναι η δύναμη που κρατάει τον Ερντογάν στην εξουσία αλλά και το γεγονός ότι η τουρκική αντιπολίτευση δεν εκπροσωπείται από έναν ισχυρό ηγέτη.

Μετά από τη νίκη Ερντογάν, πολιτικοί αναλυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στη γείτονα με τον Τούρκο πρωθυπουργό να θέλει να κλείσει το... στόμα των επικριτών του που έσπευσαν να τον κατηγορήσουν για μίζες, σκάνδαλα διαφθοράς αλλά και εξωσυζυγικές περιπέτειες. Από την πλευρά του, ο τουρκικός Τύπος αναρωτιέται πότε θα ανοίξει επιτέλους τα... χαρτιά του ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Τουρκίας ενόψει των εκλογών του Αυγούστου.

«Μας ανοίξατε το δρόμο»

Ο υποψήφιος του κόμματος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημαρχία της Άγκυρας δήλωσε σήμερα το πρωί πως νίκησε τον αντίπαλό του υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

«Κύριε πρωθυπουργέ, μας ανοίξατε το δρόμο. Ο λαός της Άγκυρας και της Τουρκίας ακολούθησε το δρόμο σας σε ποσοστό 45%. Ο δρόμος είναι ανοικτός», δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Μελίχ Γκιοκτσέκ, σε συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Εμρουλάχ Ισλέρ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Μετά την καταμέτρηση του 99,65% των ψηφοδελτίων, ο Γκιοκτσέκ συγκεντρώνει το 44,74% των ψήφων, έναντι 43,81% του αντιπάλου του τού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μανσούρ Γιαβάς.

Οι δύο αντίπαλοι ανακοίνωσαν διαδοχικά χθες το βράδυ αμφότεροι τη νίκη τους σε μια ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη από κατηγορίες για νοθεία.

(Στη φωτογραφία επάνω: Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαιρετάει, τα ξημερώματα της Δευτέρας, το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News