Κόσμος

Γαλλικός Τύπος: "Ο πρόεδρος (Ολάντ) είναι γυμνός"

"Ο πρόεδρος είναι γυμνός" ήταν σήμερα το πρωί, επόμενη ημέρα της βαριάς ήττας των Γάλλων σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές, ο τίτλος της αριστερής εφημερίδας "Λιμπερασιόν", η οποία υπογραμμίζει πως ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος απεχθάνεται να ενεργεί υπό πίεση, δε θα μπορέσει «να ξεφύγει» και «θα πρέπει να αποκαλύψει τις προθέσεις του πολύ γρήγορα».

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία έδιναν ποσοστό 49% στη Δεξιά, 42% στην Αριστερά και Άκρα Αριστερά και 9% στην Ακροδεξιά.

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής και στενός σύμμαχος του Ολάντ Φρανσουά Ρεμπσαμέν δήλωσε προς το πρακτορείο Reuters πως ο πρόεδρος θα απευθυνθεί σήμερα στους Γάλλους από την τηλεόραση. Ο Ρεμπσαμέν πρόσθεσε πως ο Ολάντ μπορεί να αναφερθεί στην ομιλία του στο μέλλον του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό και σ' έναν ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικές ήταν οι λέξεις (όπως «ήττα», «χαστούκι», «τιμωρία», «κλοτσιά στον πισινό», «ξυλοδαρμός», «αποκήρυξη») που χρησιμοποιεί ο Τύπος για να δείξει την έκταση της καταστροφής που υπέστη ο αρχηγός του κράτους, για τον οποίο οι δημοτικές εκλογές ήταν η πρώτη εκλογική δοκιμασία μετά την άνοδό του στην εξουσία.

Το στρατόπεδο των σοσιαλιστών, χάνοντας τουλάχιστον 155 πόλεις άνω των 9.000 κατοίκων, ορισμένες από τις οποίες ελέγχονταν από την Αριστερά εδώ και πάνω από 100 χρόνια, άφησε στη δεξιά τη θέση του ως πρώτης τοπικής δύναμης την οποία είχε κατακτήσει στις δημοτικές εκλογές του 2008. Η άκρα Δεξιά, η οποία ήταν σχεδόν απούσα σε τοπικό επίπεδο, κερδίζει από την πλευρά της 11 δήμους άνω των 9.000 κατοίκων, γεγονός που επέτρεψε στην πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να χαιρετίσει «ένα νέο σταθμό» στην ιστορία του κόμματός της, αναφέρει η "Ημερησία".

Η αλλαγή του πρωθυπουργού, για την οποία γίνεται λόγος εδώ και εβδομάδες και την οποία ζητούσαν χθες το βράδυ τόσο η Δεξιά όσο και ένα μέρος της Αριστεράς, μοιάζει αναπόφευκτη περισσότερο παρά ποτέ. Σύμφωνα με πολλούς αρθρογράφους, η αποτυχία αυτή θα σφραγίσει την τύχη του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος διευθύνει τη γαλλική πολιτική εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

«Η διατήρησή του, έπειτα απ' αυτό το χαστούκι, θα φαινόταν ως κώφωση στο μήνυμα των ψηφοφόρων», εκτιμά η εφημερίδα "la Republique des Pyrenees".

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA για την εφημερίδα "Le Parisien", σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των Γάλλων δεν επιθυμούν να παραμείνει πρωθυπουργός ο Ερό.

Το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ άφησε σαφώς να εννοηθεί χθες, Κυριακή, το βράδυ πως ο πρόεδρος πήρε το μήνυμα: «Είναι μια ήττα, δε θα διστάσουμε να το πούμε», σχολίασαν. «Οι εκλογείς εξέφρασαν μια ζωηρή προσδοκία... και μερικές φορές θυμό», επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

«Πρόκειται πράγματι για μια τοπική και εθνική ήττα για την Αριστερά και την κυβέρνηση», παραδέχτηκε χωρίς περιστροφές ο Βαλς, ο οποίος θεωρείται φαβορί για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Μάλιστα σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ θα έκανε δεκτό στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) τον Μανουέλ Βαλς και στη συνέχεια, στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδας) θα γευματίσει με τον Ζαν-Μαρκ Ερό.

Ο πρόεδρος θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τους οικολόγους, που έχουν αυτή τη στιγμή δύο υπουργούς στην κυβέρνηση και βγαίνουν ενισχυμένοι από τις δημοτικές εκλογές. Ο υποψήφιός τους κέρδισε την πόλη της Γκρενόμπλ (ανατολική Γαλλία) από ένα σοσιαλιστή.

Σχόλια