default-image

Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Γιανουκόβιτς

Κόσμος
Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Γιανουκόβιτς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν το απόγευμα της Παρασκευής τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση.

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε πρόωρες προεδρικές εκλογές, την έναρξη διαδικασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 που προβλέπει περιορισμένες προεδρικές εξουσίες.  

Προς το παρόν, ο χρόνος των εκλογών δε διευκρινίζεται - οι προηγούμενες διαρροές στα ΜΜΕ μιλούσαν για κάλπες μέχρι το Δεκέμβριο του 2014.

Μετά από της συνομιλίες που κράτησαν όλη τη νύχτα, ανάμεσα στην πλευρά Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση για έξοδο από την κρίση, τελικά ο Ουκρανός πρόεδρος αναγκάστηκε να υποχωρήσει ηττημένος και να κάνει βήματα πίσω, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα.

Ο ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι κατά την υπογραφή της συμφωνίας στο γραφείο του προέδρου ο Γιανούκοβιτς «δε χαμογελούσε».

Ο Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι το συμβούλιο των διαδηλωτών υποστηρίζει το προσχέδιο της συμφωνίας που παρουσίασε νωρίτερα ο Γιανουκόβιτς για την επίλυση της κρίσης στη χώρα, όμως θέτει τον όρο ο νυν υπουργός Εσωτερικών και ο γενικός εισαγγελέας να αποκλειστούν από οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Την είδηση επιβεβαίωσαν τα ΥΠ.ΕΞ. της Γερμανίας και της Πολωνίας, με το Γερμανό Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον Πολωνό Ράντοσλαβ Σικόρσκι να παίρνουν στα χέρια τους την έγκριση του συμβουλίου που εκπροσωπεί τους διαδηλωτές που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο για το προσχέδιο συμφωνίας.

Οι Ευρωπαίοι κάλεσαν σε συνεννόηση, λέγοντας πως η κατάσταση είναι «λεπτή και όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς».

Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι η αντιπολίτευση θα υπογράψει συμφωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς για τον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων, όπως αναφέρει το Reuters.

«Θα υπογράψουμε τη συμφωνία», είπε στην Bild ο Κλίτσκο. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Είπα στο Γερμανό υπουργό Εξωτερικών ότι εγώ προσωπικά θα απευθύνω έκκληση στους διαδηλωτές πριν υπογραφεί η συμφωνία», τόνισε, προσθέτοντας ότι «όλα τα επιχειρήματα πρέπει να εξεταστούν πριν την υπογραφή».

Ο Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο συναντώνται με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και με εκπροσώπους των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter o Γερμανός ΥΠ.ΕΞ., Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, με μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για εύθραυστη στιγμή στην Ουκρανία: «Κρίσιμη στιγμή για τη συμφωνία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Όλες οι πλευρές πρέπει να θυμούνται ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιητικός για όλους».

Νωρίτερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τρουσκ είχε αναφέρει ότι το σχέδιο συμφωνίας είναι πιθανό να μην υπογραφεί από την αντιπολίτευση της Ουκρανίας και προειδοποιούσε ότι «το χειρότερο σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί».

Ο Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε, επίσης, επιστροφή στο ουκρανικό Σύνταγμα του 2004, το οποίο προέβλεπε λιγότερο προεδροκεντρικό σύστημα.

«Καλώ επίσης σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εμπιστοσύνης», συνέχισε ο Γιανουκόβιτς, καταλήγοντας πως επιτελεί το καθήκον του «για να σωθούν ζωές πολιτών και στο όνομα της ειρήνευσης στη χώρα».

Όπως αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας Γιανουκόβιτς-αντιπολίτευσης:

α) Εντός 48 ωρών, νόμος ο οποίος θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 θα περάσει από τη Βουλή και θα δημοσιευτεί. Οι υπογράφοντες τη συμφωνία δεσμεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και εθνικής ενότητας μέσα σε 10 ημέρες.

β) Θα υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, η οποία θα αρχίσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2014.

γ) Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν αμέσως μετά την έγκριση του νέου συντάγματος και όχι αργότερα από το Δεκέμβριο του 2014. Θα ψηφιστεί νέα εκλογική νομοθεσία και θα ανανεωθεί η σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε αναλογική βάση, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας.

δ) Θα αρχίσει έρευνα για τις πρόσφατες πράξεις βίας με κοινή επίβλεψη από πλευράς Αρχών, αντιπολίτευσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.

ε) Οι Αρχές δε θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρχές και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν τη χρήση βίας.

Η ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας ακολουθεί τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις στο Κίεβο, με τη διαμεσολάβηση των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ. και Ρώσου απεσταλμένου, μεταξύ Γιανούκοβιτς και αντιπολίτευσης.

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις είχαν διακοπεί τα ξημερώματα και οι Ευρωπαίοι ΥΠ.ΕΞ. (Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας) ανέφεραν ότι θα συνεχίζονταν το μεσημέρι. Ωστόσο, η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει πως οι συνομιλίες είχαν καταλήξει σε συμφωνία που θα υπογραφόταν το μεσημέρι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News