default-image

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε τη σύλληψη Αμερικανού πολίτη

Κόσμος
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε τη σύλληψη Αμερικανού πολίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχει συλλάβει έναν Αμερικανό πολίτη για «εχθρικές πράξεις» εναντίον της, ενώ τον κατηγορεί ότι είναι «ένας εγκληματίας» που ενεπλάκη στη δολοφονία αμάχων στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας το διάστημα 1950-53. Πρόκειται για τον Μέριλ Ε. Νιούμαν, η επίσκεψη του οποίου ως τουρίστα στη Βόρεια Κορέα κατέληξε στη σύλληψή του, καθώς υπήρξε ένοχος για έναν μεγάλο κατάλογο εγκλημάτων εναντίον της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και του κορεατικού λαού το 1950-53.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της χώρας KCNA, ο Μέριλ Ε. Νιούμαν «ήταν ο ιθύνων νους ανατρεπτικών δραστηριοτήτων και κατασκοπίας εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και ενεπλάκη στη δολοφονία στρατιωτικού προσωπικού του Λαϊκού Στρατού της Κορέας και αθώων πολιτών». Το KCNA πρόσθεσε ότι ο Νιούμαν «παραδέχτηκε όλα τα εγκλήματά του και ζήτησε συγνώμη για αυτά».

Σε άλλο τηλεγράφημα το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας μετέδωσε την απολογία, όπως την αποκάλεσε, του Νιούμαν, την οποία έκανε αφού συνελήφθη.

«Στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας υπήρξα ένοχος για έναν μεγάλο κατάλογο εγκλημάτων εναντίον της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και του κορεατικού λαού ως σύμβουλος της μονάδας Kuwol του 6ου αμερικανικού συντάγματος άτακτων στρατιωτών, μέλους της Υπηρεσίας Πληροφοριών για τη Διοίκηση της Άπω Ανατολής», ανέφερε στην απολογία του ο Νιούμαν.

Η μονάδα αυτή φαίνεται ότι ήταν μια από τις μονάδες άτακτων στρατιωτών οι οποίες στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας αναλάμβαναν ειδικές αποστολές εναντίον του Βορρά.

Ο Νιούμαν, που πραγματοποιούσε επίσκεψη ως τουρίστας στη Βόρεια Κορέα, συνελήφθη από τις Αρχές της Πιονγκ-Γιανγκ αφού είχε επιβιβαστεί σε αεροπλάνο της Air Koryo που αναμενόταν να αναχωρήσει από τη χώρα στις 26 Οκτωβρίου.

Ο Νιούμαν είναι συνταξιούχος από το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για την κράτησή του.

Σημειώνεται ότι η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, καθώς μεταξύ τους υπεγράφη το 1953 εκεχειρία και όχι ειρηνευτική συνθήκη, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News