Κόσμος

Το ΕΚ στηρίζει τη μεταρρύθμιση του συστήματος Σένγκεν

Η ελεύθερη κυκλοφορία εντός του χώρου Σένγκεν θα προστατεύεται καλύτερα χάρη στους νέους κανόνες διακυβέρνησης Σένγκεν τους οποίους υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές. Ομάδες επιθεωρητών θα έχουν στο μέλλον το δικαίωμα να επισκέπτονται απροειδοποίητα τα εσωτερικά σύνορα προκειμένου να αποτρέπουν παράνομους συνοριακούς ελέγχους από τις εθνικές Αρχές.

Η ελεύθερη μετακίνηση είναι το πιο θετικό αποτέλεσμα στα 50 χρόνια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σύμφωνα με το 62% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρόμετρου.

Το νομοθετικό πακέτο για τη διακυβέρνηση του χώρου Σένγκεν, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί άτυπα από το ΕΚ και το Συμβούλιο, εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου την Τετάρτη και περιλαμβάνει δύο κανονισμούς. Ο ένας θεσπίζει ένα νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό αξιολόγησης του Σένγκεν για την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων ενώ ο δεύτερος τροποποιεί τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν θεσπίζοντας κοινούς κανόνες για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα εσωτερικά σύνορα

Για πρώτη φορά, θα δοθεί η δυνατότητα σε ομάδες επιθεώρησης να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επισκέψεις προκειμένου να παρακολουθούν την οιαδήποτε προσπάθεια εισαγωγής παράνομων ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Όταν οι ομάδες επισκέπτονται τα εξωτερικά σύνορα, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος θα πρέπει να ενημερώνεται τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα. Οι ομάδες επιθεώρησης θα αποτελούνται από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών.

Επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα μόνο ως έσχατη λύση

Ο κώδικας συνόρων του Σένγκεν επιτρέπει ήδη την προσωρινή επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια.

Στον τροποποιημένο κώδικα τονίζεται ότι οποιαδήποτε επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση και να πραγματοποιείται μόνο ως έσχατο μέτρο, σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο και χρονικό διάστημα, με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια και ειδική αξιολόγηση της αναγκαιότητάς τους, η οποία θα παρακολουθείται σε επίπεδο ΕΕ.

Σε περίπτωση σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια, η επαναφορά των ελέγχων θα μπορεί να γίνεται για 30 ημέρες, ενώ θα δύναται να δοθεί παράταση για διάστημα έως έξι μηνών. Σε περιπτώσεις απρόβλεπτων γεγονότων που απαιτούν άμεση δράση (π.χ. τρομοκρατικές επιθέσεις), τα κράτη μέλη θα μπορούν να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορα μονομερώς για διάστημα μέχρι 10 ημερών. Η οποιαδήποτε παράταση πέρα των 10 ημερών θα πρέπει να ελέγχεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η μετανάστευση από μόνη της δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια

"Η μετανάστευση και η διέλευση των εξωτερικών συνόρων από μεγάλο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών δεν θα πρέπει per se να θεωρείται απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια", αναφέρει το νομοθετικό κείμενο.

Επόμενα βήματα

Το νομοθετικό πακέτο για τη διακυβέρνηση του χώρου Σένγκεν αναμένεται να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο μέσα στο φθινόπωρο.

Διαδικασία:  Συναπόφαση για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν,  Διαβούλευση για το μηχανισμό αξιολόγησης Σένγκεν

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια