default-image

Τα διεθνή ΜΜΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Κόσμος
Τα διεθνή ΜΜΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για το λουκέτο στην ελληνική δημόσια τηλεόραση. Τα ΜΜΕ αναμεταδίδουν τις δηλώσεις Κεδίκογλου περί σκανδαλώδους τρόπου λειτουργίας της ΕΡΤ, τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για το κλείσιμό της ακόμη και εντός της τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ συνδέουν τις εξελίξεις με το "φιάσκο" της ΔΕΠΑ.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais γράφει στο ηλεκτρονικό της πρωτοσέλιδο πως «η Ελλάδα γίνεται η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς δημόσια τηλεόραση», ενώ η ιταλική Repubblica αναφέρει πως «η ελληνική κρίση φέρνει μπλακ-άουτ στη δημόσια τηλεόραση», μεταφέροντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, που χαρακτήρισε θύλακα αδιαφάνειας την ΕΡΤ και σκανδαλώδη τον τρόπο λειτουργίας της, αναγγέλλοντας ότι θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος, αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός.

«Η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση», μεταδίδει στο δικτυακό της τόπο η γαλλική εφημερίδα Liberation, αναφέροντας ότι η κακή διοίκηση ήταν το κίνητρο για την κυβέρνηση να κλείσει την ΕΡΤ, η οποία θα λειτουργήσει με νέα δομή και λιγότερους υπαλλήλους.

Το BBC μιλά για την τελευταία κίνηση της κυβέρνησης σε μία σειρά διαδοχικών περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων με την ελπίδα να οδηγηθεί η χώρα εκτός ύφεσης.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ φιγουράρει και στο πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal στο διαδίκτυο. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση σιγεί, τουλάχιστον προσωρινά, στο πλαίσιο των περικοπών που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές.

Το Euronews, μεταφέροντας τις εξελίξεις από την Ελλάδα, γράφει για «σοκ στην Ελλάδα από το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης», ενώ και το γερμανικό Spiegel στην ηλεκτρονική του πύλη αναφέρει: «Λιτότητα: η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση». Το περιοδικό σημειώνει πως για το ελληνικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης το κλείσιμο αποτελεί πλήγμα.

«Η Ελλάδα κλείνει το κρατικό κανάλι για να δείξει αποφασιστικότητα» γράφουν οι New York Times, λέγοντας πως η ανακοίνωση της απόφασης ακολουθεί «την πίεση από τους πιστωτές της να μειωθεί η απασχόληση στο Δημόσιο». Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση για κλείσιμο, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση των βουλευτών, είναι μέτρο τόσο της απελπισίας όσο και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για διαγραφή θέσεων εργασίας».

Η γερμανική οικονομική Handelsblatt γράφει πως «η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ βάζει υπό πίεση την Ελλάδα και έτσι, για λόγους λιτότητας, κλείνει η κρατική ραδιοτηλεόραση». Στο κείμενό της για το κλείσιμο της ΕΡΤ αναφέρει αρχικά τις δεσμεύσεις για μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο αλλά και «την πώληση των ασημικών»: «Οι στόχοι εσόδων για τις αποκρατικοποιήσεις αποδείχθηκαν όμως εξαρχής πολύ υψηλοί»,επισημαίνει.

«Τσεκούρι ακόμη και στην τηλεόραση», αναφέρει η ιταλική La Stampa, σημειώνοντας ότι ούτε η τηλεόραση, ούτε το ραδιόφωνο δε γλίτωσε από τον πέλεκυ των περικοπών και της λιτότητας.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ», ανέφερε στο σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP, αναπαράγοντας την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για «καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της» και απίστευτες δαπάνες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναπαρήγαγε και την κατακλείδα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά».

Η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ μεταδόθηκε με έκτακτα τηλεγραφήματα από το πρακτορείο Reuters, το οποίο τονίζει πως πρόκειται για ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα στη γραμμή της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα ως όρος για τη διάσωσή της.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της ομογένειας των ΗΠΑ, ο "Εθνικός Κήρυξ", σχολιάζει ότι το σήμα της ΕΡΤ έπεσε με επέμβαση των ΜΑΤ.

Όλα τα δημοσιεύματα επισημαίνουν πως πρόκειται για το πρώτο μαζικό κύμα απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων στη βαλτωμένη από την ύφεση Ελλάδα, η οποία έχει δεσμευτεί ενώπιον των διεθνών πιστωτών της να προχωρήσει σε 15.000 περικοπές θέσεων εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News