default-image

Νέα νύχτα έντασης στην Τουρκία

Κόσμος
Νέα νύχτα έντασης στην Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλη μια νύχτα ακραίας βιαιότητας και εκτεταμένων επεισοδίων έζησε η Τουρκία με επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ.

Παρά τη χθεσινή απώθηση από την αστυνομία και τη δήλωση-"επίδειξη ισχύος" του Ερντογάν («θα αφήσουμε να μας γονατίσουν αυτοί;», είπε), όσο προχωρούσε η νύχτα οι Τούρκοι γέμιζαν την πλατεία Ταξίμ, με αποτέλεσμα οι ειδικές δυνάμεις να κάνουν νέα επέμβαση με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, σπρέι και αντλίες νερού προκειμένου να βγάλουν τους διαδηλωτές έξω από το πάρκο Γκεζί, το οποίο μετατράπηκε ξανά σε ένα υπαίθριο «νοσοκομείο εκστρατείας», όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ώρας, περίπου 25 τραυματίες πέρασαν από το κέντρο μας πριν μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο», δήλωσε μία εθελόντρια νοσοκόμα. «Οι περισσότεροι που έρχονται σε μας είναι κυρίως τραυματίες με εγκαύματα, άνθρωποι που ένιωσαν δυσφορία από τα δακρυγόνα, ή είχαν κάποιο σπάσιμο ή χρειάζονταν ράμματα», συμπλήρωσε η ίδια, λέγοντας ότι εκεί προσφέρονται απλά οι πρώτες βοήθειες, και οι τραυματίες στέλνονται στο νοσοκομείο.

Εικόνες με φωτιές στην πλατεία Ταξίμ και διαδηλωτές που πετούσαν φωτοβολίδες στις αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ξανά το γύρο του κόσμου.

Μετά από 20 ώρες συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, τα ξημερώματα της Τετάρτης η ηρεμία επέστρεψε στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Οι τελευταίες συγκρούσεις στο σημείο - που αποτελεί το προπύργιο της διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - έγιναν περί τις 3 τα ξημερώματα.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ότι παρακάλεσε «τους πολίτες στο σημείο να ξεχωρίσουν από αυτή την περιθωριακή ομάδα και να εγκαταλείψουν την πλατεία. Είναι σημαντικό το αίτημά μας να εκτελεστεί για την ασφάλεια όλων».

Χθες δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν στο δικαστικό μέγαρο Καγκλαγιάν στην Κωνσταντινούπολη και συνέλαβαν 50 δικηγόρους για τη στήριξη που παρείχαν στις ομάδες του πάρκου Γκεζί.

«Η σύλληψη δικηγόρων στο δικαστήριο με τη βία φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα του σε τι είδους δημοκρατικό καθεστώς ζούμε», ανέφερε ο Σύλλογος Δικηγόρων της Άγκυρας.

Δακρυγόνα χθες το βράδυ και στην Άγκυρα

Στο μεταξύ, οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας επιτέθηκαν με δακρυγόνα και ρίχνοντας τόνους νερού με πίεση, κατά διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα, για να ζητήσουν την παραίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε σε ένα δρόμο στο κέντρο της πόλης, κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος με περισσότερα από 5.000 άτομα που κρατώντας τουρκικές σημαίες φώναζαν συνθήματα όπως να «παραιτηθεί η κυβέρνηση» και «Ταγίπ, παραιτήσου».

Έκκληση από ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έκανε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία και σεβασμός για το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, όπως είπε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Ρεσιρίσκι.

Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με ανησυχία τα γεγονότα στην Τουρκία, και το ενδιαφέρον μας παραμένει στην υποστήριξη της ελεύθερης έκφρασης και της συνάθροισης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάιτλιν Χάιντεν, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να επιλύσει τις διαφορές της με τους διαδηλωτές με διάλογο.

«Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Τουρκίας, η ασφάλεια και η ευημερία διασφαλίζεται καλύτερα με την υποστήριξη των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και με ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», είπε επίσης ο κ. Χάιντεν.

«Η Τουρκία είναι στενός φίλος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, και αναμένουμε από τις τουρκικές Αρχές να διατηρήσουν αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες », συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News