Κόσμος

Αλληλεγγύη στα θύματα των πλημμυρών, η ένταξη της Κροατίας

Ο πρόεδρος Σουλτς εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΕΚ στα θύματα των πλημμυρών σε όλη την Ευρώπη. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για την επικείμενη ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., τόνισε, ωστόσο, ότι το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη κρατήσει την υπόσχεσή του για παροχή νέας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ένταξη του νέου κράτους μέλους.

Το ΕΚ θα διατηρήσει στην ημερήσια διάταξη της Πέμπτης την ψηφοφορία για τη χρηματοδότηση αυτή, προκειμένου να δώσει στο Συμβούλιο το χρόνο να λάβει μία απόφαση.

Οι πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη έχουν προκαλέσει θανάτους, ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οδήγησαν σε ζημιές που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Σουλς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κοινοβουλίου.

Επαίνεσε τους διασώστες οι οποίοι βοήθησαν τα θύματα και συμμετείχαν στις επισκευές των φραγμάτων, αλλά τόνισε ότι αυτή η καταστροφή απέδειξε για ακόμη μια φορά τη σημασία της πρόληψης.

Κροατία

Η Κροατία θα γίνει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Δευτέρα 1 Ιουλίου, οπότε και ο Πρόεδρος Σουλτς και ο Κροάτης Josip Leko θα παραστούν στην τελετή υποδοχής των δώδεκα νέων Κροατών ευρωβουλευτών.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

• Προστέθηκε την Τρίτη το πρωί μία συζήτηση σχετικά με τα τελευταία δημοσιεύματα του τύπου για την παρακολούθηση Ευρωπαίων πολιτών στο διαδίκτυο από τις ΗΠΑ. Η συζήτηση θα αντικαταστήσει αυτήν για τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας (έκθεση Pargneaux), η οποία αναβλήθηκε για τον Ιούλιο.

• Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του μηχανισμού αξιολόγησης του Σένγκεν (έκθεση Coelho), αναπέμφθηκε στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών. Θα αντικατασταθεί στην ημερήσια διάταξη της Τρίτης από μια άλλη έκθεση του κ. Coelho, για το ίδιο θέμα, αλλά σε διαφορετική νομική βάση κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο. Η έκθεση αυτή θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επιτροπή το βράδυ της Δευτέρας.

• Η χρήση των δεδομένων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (έκθεση Kirkhope) επίσης αναπέμφθηκε στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια