default-image

Ο "Μεγάλος αδερφός" τα βλέπει όλα

Κόσμος
Ο "Μεγάλος αδερφός" τα βλέπει όλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μεγάλος Αδελφός είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι φανταζόμασταν και το βλέμμα του ελέγχει τα πάντα μέσω των αποτυπωμάτων μας στο διαδίκτυο. Ο χορός των αποκαλύψεων συνεχίζεται και οι πολίτες ξυπνούν από το λήθαργο τους μαθαίνοντας εκείνα που θα έπρεπε ήδη να υποψιάζονται από καιρό.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από το λεγόμενο "βαθύ λαρρύγι" τον 29χρονο πρώην τεχνικό στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, την NSA και υπεύθυνο  για τη διαρροή του προγράμματος διαδικτυακών παρακολουθήσεων από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, γνωρίζει, όπως είπε σε  συνέντευξή του από το Χονγκ Κονγκ, πως δεν πρόκειται να ξαναδεί το σπίτι του. Και εξήγησε πως προτίθεται να θυσιάσει την άνετη ζωή που ζούσε, δουλεύοντας για την NSA στη Χαβάη με υψηλές απολαβές, «επειδή δεν μπορούσα να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου επιτρέποντας στην αμερικανική κυβέρνηση να καταστρέψει την ιδιωτικότητα, τη διαδικτυακή ελευθερία και τις βασικές ελευθερίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει διεθνή σάλο την ώρα που η χώρα του είναι διχασμένη. Οργανώσεις για τις πολιτικές ελευθερίες τον θεωρούν κιόλας σχεδόν ήρωα, ενώ φωνές στο Κογκρέσο ζητούν την άμεση έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Θορυβημένη από τις αποκαλύψεις δηλώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ανησυχεί για το πώς αυτή η ιστορία αγγίζει τις ζωές εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό το θέμα πρόκειται να κυριαρχήσει στις επαφές μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ στο Δουβλίνο αυτή την εβδομάδα.   

Την ίδια στιγμή σάλος έχει ξεσπάσει στο Λουξεμβούργο για την αποκάλυψη παράνομων παρακολουθήσεων από τη μυστική υπηρεσία της χώρας ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.   Πρώην στελέχη της υπηρεσίας, και κυρίως ο πρώην διοικητής της Μάρκο Μιλ, ερευνώνται για τις καταγραφές συνομιλιών υψηλόβαθμων πολιτικών αξιωματούχων και δικαστικών.

Κατά τις ακροάσεις ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής έχουν ακουστεί μάλιστα μέχρι και σχέσεις του Μεγάλου Δούκα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Η υπόθεση έχει πάρει τέτοια έκταση που το κόμμα της αντιπολίτευσης απειλεί με πρόταση μομφής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News