default-image

Υπό κράτηση για την υπόθεση Ταπί πρώην συνεργάτης της Λαγκάρντ

Κόσμος
Υπό κράτηση για την υπόθεση Ταπί πρώην συνεργάτης της Λαγκάρντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό κράτηση τέθηκε σήμερα Δευτέρα στο Παρίσι ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Κριστίν Λαγκάρντ όταν η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομίας, και νυν διευθύνων σύμβουλος της τηλεφωνικής εταιρείας Orange, Στεφάν Ρισάρ.

Δικαστική πηγή έκανε γνωστό ότι ο Ρισάρ κρατείται στο πλαίσιο της έρευνας για την επίμαχη διαιτησία για την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ υποχρεώθηκε πρόσφατα να καταθέσει στη δικαιοσύνη και ότι θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το ρόλο και για την ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας στην απόφαση να γίνει προσφυγή σε διαιτησία για να διευθετηθεί μια παλιά διένεξη ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα "Κρεντί Λιονέ".

Εκπρόσωπος του Ρισάρ δήλωσε σήμερα ότι η ανάκριση θα διαρκέσει μέχρι 48 ώρες και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν ο Ρισάρ θα τεθεί ή όχι υπό επίσημη έρευνα. Η Orange, η οποία άλλαξε πρόσφατα την ονομασία της από France Telecom, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το συμβόλαιο του Ρισάρ με την εταιρεία υπόκειται σε ανανέωση την ερχόμενη χρονιά. Η θέση του τώρα είναι λεπτή εξαιτίας αυτής της έρευνας για διαφθορά. Το 27% της Orange ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία και επιλέγει το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αντικαταστήσει κανέναν από τους επικεφαλής των μεγάλων κρατικών εταιρειών. Ο πρώην πρόεδρος της Κοινοπραξίας Πραγματοποίησης (CDR), ενός οργανισμού που είχε αναλάβει την εκκαθάριση της "Κρεντί Λιονέ", ο Ζαν-Φρανσουά Ροσί, τέθηκε επίσης σήμερα υπό κράτηση, διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή.

Η διαιτησία είχε επιτρέψει στον Μπερνάρ Ταπί να λάβει τον Ιούλιο του 2008 αποζημιώσεις ύψους 403 εκατ. ευρώ. Οι δικαστές θέλουν να διαπιστώσουν αν υπήρξαν παρατυπίες στην εν λόγω διαιτησία και μελετούν ιδιαίτερα τον τρόπο διορισμού των διαιτητών.

Στα τέλη Μαΐου, ο ένας από τους τρεις δικαστές του διαιτητικού δικαστηρίου είχε τεθεί υπό εξέταση για απάτη με οργανωμένη συμμορία.

Ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Λαγκάρντ θα καταθέσει λεπτομερώς για το ρόλο του υπουργείου Οικονομίας και της γαλλικής προεδρίας.

Ο Ρισάρ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως δεν υπήρξε «διαταγή ούτε οδηγία ούτε ιδιαίτερη πίεση» από το προεδρικό μέγαρο για να προχωρήσει στη διαιτησία. Όμως υποστήριξε το αντίθετο στην εφημερίδα "Κανάρ Ανσενέ", αναφερόμενος σε μια "οδηγία" που διαβιβάστηκε από το γενικό γραμματέα του προεδρικού μεγάρου Κλοντ Γκεάν, στη διάρκεια μιας συνεδρίασης το 2007 με τον ίδιο και τον Ζαν-Φρανσουά Ροσί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News