default-image

Σε ιστορικά ανώτατο ύψος τα νερά του Δούναβη

Κόσμος
Σε ιστορικά ανώτατο ύψος τα νερά του Δούναβη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Το ύψος των υδάτων στον ποταμό Δούναβη στη Βουδαπέστη ανήλθε ξανά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 8,83 μ. το πρωί της Κυριακής, ενώ τα φράγματα κατά μήκος του συνολικού ρού του στην Ουγγαρία εξακολουθούν να κρατούν καλά καθώς αναμένεται να φθάσει στην πρωτεύουσα σημείο αιχμής της πλημμύρας.

Κατά τις περασμένες σημαντικές πλημμύρες του 2006, το ύψος των υδάτων είχαν φθάσει τα 8,60 μ. στη Βουδαπέστη. Το μέγιστο ύψος των υδάτων αναμένεται να σημειωθεί στην ουγγρική πρωτεύουσα αύριο τα ξημερώματα.

«Η αιχμή της πλημμύρας πλησιάζει από την καρδιά της χώρας, έχουμε μπροστά μας δύο πολύ σημαντικές ημέρες», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν από το Έζτεργκομ (περίπου 50 χλμ βορειοδυτικά της Βουδαπέστης), όπου διανυκτέρευσε.

Χθες το απόγευμα, οι ραγδαίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν αύξηση της κορυφής των υδάτων κατά 30-50 εκατοστά επί πολύ ώρα στο κέντρο της Βούδας, εξαιτίας των φραγμένων διοδεύσεων, όμως τα ύδατα με αντλείες διοχετεύθηκαν γρήγορα στον ποταμό.

Εθελοντές και ομάδες αντιμετώπισης της κρίσης εργάζονται ασταμάτητα νυχθημερόν στα δυτικά και βορειοδυτικά της χώρας, όπου το ύψος των υδάτων καταγράφει διαρκώς ιστορικά μέγιστα από χθες. Εν τούτοις, σταδιακή ταπείνωση της μέγιστης στάθμης των πλημμυρών έχει ξεκινήσει από τα δυτικά της χώρας.

Περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικίες τους για προληπτικούς λόγους.

Τρεις κοινότητες, η Πίλισμαροτ, η Ντέμες και το Κισόροτζι εξακολουθούν να βρίσκονται αποκλεισμένες και η τροφοδοσία τους γίνεται με πλοιάρια. Στο Ντέμες αναβλήθηκαν μάλιστα και οι δημοτικές εκλογές.

Καθώς η εκτόνωση των πλημμυρών αναμένεται να είναι αργή, οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας θα αποχωρήσουν από τα αναχώματα στο Γκιέρ-Μόσον-Σόπρον (δυτικά) μόλις την ερχόμενη Πέμπτη.

Η εκτόνωση στη Βουδαπέστη αναμένεται να διαρκέσει επτά με οκτώ ημέρες και οι προκυμαίες του Δούναβη θα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν μόλις το ύψος των υδάτων πέσει στα 6,50 μ.

Nooz

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News