Κόσμος

Οδικό χάρτη για την ειρηνευτική διαδικασία έδωσε ο Οτζαλάν

Η πρώτη επίσκεψη βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος BDP στον έγκλειστο στο νησί Ιμραλί της θάλασσας του Μαρμαρά, κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, με τον Οτζαλάν να δίνει στους βουλευτές οδικό χάρτη για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας που προχωρά χωρίς προβλήματα.

Ο επικεφαλής του BDP Σελαχατίν Ντεμίρτας και η βουλευτίνα Περβίν Μπουλντάν επισκέφτηκαν το Ιμραλί και ενημέρωσαν τον Οτζαλάν για την πορεία της αποχώρησης των μελών του ΡΚΚ από την Τουρκία, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία που έχει επιτευχθεί με το τουρκικό κράτος.

Η αποχώρηση γίνεται σε βήματα από τις αρχές Μαΐου ενώ η πρώτη φάση, που εθεωρείτο και η πλέον δύσκολη, ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα.

Ο Οτζαλάν παρέδωσε στην αποστολή οδικό χάρτη σχετικά με τη δεύτερη φάση της διαδικασίας ειρήνης, αν και περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό δεν έχουν γίνει γνωστές.

Σε μήνυμα του Οτζαλάν που ανέγνωσε προς τους δημοσιογράφους ο Σ. Ντεμίρτας, ο αρχηγός του ΡΚΚ υποστηρίζει τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί και τις χαρακτηρίζει σημαντικές.

Ακόμη προειδοποίησε τους «δημοκράτες, επαναστάτες, συμπατριώτες και λοιπούς προοδευτικούς κύκλους να μην επιτρέψουν σε υποστηρικτές του δικτύου Εργκένεκον και ακραίους εθνικιστές να παρεισφρήσουν και να χειραγωγήσουν τις διαδηλώσεις».

Στις προηγούμενες επαφές του BDP με τον Κούρδο ηγέτη στο Ιμραλί συμμετείχε ο βουλευτής Σιρί Όντερ ο οποίος και βρισκόταν την Παρασκευή 31 Μαΐου μεταξύ των διαμαρτυρομένων για τις απόπειρες εκρίζωσης των δένδρων στο πάρκο Γκεζί, απ' όπου και άρχισε το κύμα διαμαρτυρίας.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν ο Σ. Σ. Όντερ αποκλείστηκε από την αντιπροσωπεία έπειτα από απαίτηση του τουρκικού κράτους, ο πρόεδρος του BDP απάντησε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει καμία παρέμβαση στην επιλογή των προσώπων που συμμετέχουν οι συναντήσεις».

In.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια