default-image

Για ένα "θερμό" σαββατοκύριακο ετοιμάζονται οι Τούρκοι διαδηλωτές

Κόσμος
Για ένα "θερμό" σαββατοκύριακο ετοιμάζονται οι Τούρκοι διαδηλωτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επεισόδια, αν και μικρότερης έκτασης σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, σημειώθηκαν και τη νύχτα της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Αστυνομικοί, σύμφωνα με τη Huriyet, έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλίας νερού κατά περίπου 5.000 διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν υψώσει οδοφράγματα στο δρόμο.

Εντωμεταξύ οι χιλιάδες Τούρκοι διαδηλωτές οι οποίοι - αψηφώντας τον Τούρκο πρωθυπουργό - παραμένουν στην πλατεία Ταξίμ ετοιμάζονται για ένα θερμό σαββατοκύριακο. Έχοντας ήδη στήσει σκηνές στην πλατεία και αρνούμενοι να υποχωρήσουν, κατασκευάζουν οδοφράγματα από πέτρες, προκειμένου να προστατευτούν σε μία πιθανή έφοδο της αστυνομίας.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η αστυνομία δε θα αργήσει να κάνει την κίνησή της, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη των επεισοδίων. Εξάλλου, λόγω σαββατοκύριακου, αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το πλήθος ειδικά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ενώ για την Κυριακή οι διαδηλωτές έχουν κάνει έκκληση για μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ στις 3 το μεσημέρι.

«Ας μας επιτεθούν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν», είπε ένα μέλος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μιλώντας σε πλήθος κόσμου στην πλατεία Ταξίμ: «Το κόμμα του Ερντογάν θα φύγει. Αυτό είναι το τέλος».

Την ίδια ώρα, η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνεδριάζει με αντικείμενο και τις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνών κόμμα εξετάζει την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών, που πρόκειται κανονικά να πραγματοποιηθούν το 2015.

Ανάλογο με αυτό της Κωνσταντινούπολης είναι και το σκηνικό στην Άγκυρα, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν στήσει τις σκηνές τους σε κεντρικό πάρκο και αρνούνται να αποχωρήσουν.

Στον αντίποδα, ωστόσο, ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ έχει καλέσει τους πολίτες για «μεγάλη υποδοχή» του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος - σημειώνεται - από χθες το πρωί που επέστρεψε από την τριήμερη περιοδεία του στο εξωτερικό δεν έχει μεταβεί στην πρωτεύουσα αλλά παραμένει στην Κωνσταντινούπολη.

Εντωμεταξύ, τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν ως αντίδραση στο σχέδιο ανάπλασης της πλατείας και γρήγορα μετατράπηκαν σε έκφραση λαϊκής οργής απέναντι στον Ερντογάν και στην πολιτική του AKP, χαιρέτισε ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

«Νομίζω ότι το κίνημα αντίστασης είναι γεμάτο νόημα και το χαιρετίζω», είπε ο Οτζαλάν, ο οποίος εκτίνει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί-φυλακή Ιμραλί, σε ένα μήνυμα που διαβάστηκε από τον αντιπρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), ενώ προειδοποίησε ότι ορισμένες ομάδες μπορεί να προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις διαδηλώσεις.

«Αυτή η στάση δημιούργησε ένα πολιτικό ρήγμα», είπε την Παρασκευή, την ίδια ημέρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωνε ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονται και εκείνοι που «δεν επιθυμούν την επίλυση του Κουρδικού».

«Κανείς δε θα πρέπει να αφήσει τον εαυτό του να χρησιμοποιηθεί από εθνικιστές. Οι δημοκρατικοί, επαναστατικοί και πατριωτικοί κύκλοι πρέπει να προστατεύσουν το κίνημα από την επιτήρησή τους», πρόσθεσε ο Οτζαλάν.

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη μεταξύ του PKK και της τουρκικής κυβέρνησης, ο ηγέτης του PKK ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο οι Κούρδοι ακολουθούν τη συμφωνία.

Μέρκελ: «Κομμάτι ενός κράτους δικαίου οι διαδηλώσεις»

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αστυνομική βία στους δρόμους της Τουρκίας. Τη σκυτάλη πήρε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι «βασίζομαι στο γεγονός ότι θα συζητήσουν τα προβλήματα με τους νέους της χώρας και ότι καμία βία δε θα ασκηθεί κατά των διαδηλωτών».

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και είμαστε της άποψης ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν κομμάτι ενός κράτους δικαίου και ότι για αυτόν το λόγο πρέπει η συμπεριφορά προς τους διαδηλωτές να είναι σύμφωνη με το κράτος δικαίου», σημείωσε η Μέρκελ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News