Κόσμος

Τα Μουράνο στο Παρίσι (photos)

Την ιστορία των διάσημων γυαλιών Μουράνο διηγείται στους επισκέπτες μια μεγάλη έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στο Παρίσι. Περισσότερα από 200 αριστουργήματα από το φημισμένο γυαλί, από πολυελαίους έως γλυπτά από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές δείχνουν την εξέλιξη της τέχνης από τις απαρχές της ως τα σήμερα.

Τα εκθέματα καλύπτουν ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές στην τέχνη σύμφωνα με την επιμελήτρια Πατρίτσια Νίτι. Από κομμάτια που άνηκαν σε μεγάλες οικογένειες της Ευρώπης έως έργα από τις αυλές των ευγενών της αναγέννησης και από μοναδικές μπαρόκ δημιουργίες μέχρι κομψοτεχνήματα της art deco και του μοντερνισμού.

Η τεχνική του Μουράνο ξεκίνησε στην περιοχή της Βενετίας το 10ο αιώνα αποκτώντας το χαρακτήρα της δεύτερης πιο σημαντικής δραστηριότητας μετά από εκείνη της ναυπηγίας. Από τη Βενετία το κέντρο της δραστηριότητας μεταφέρθηκε στο νησί Μουράνο της Γαληνότατης, απ΄ όπου πήρε το όνομα του το φημισμένο γυαλί με τους τεχνίτες να κρατούν εφτασφράγιστο μυστικό την τέχνη τους.

Στα μέσα του 15ου αιώνα η φήμη των έργων από γυαλί Μουράνο είχε γιγαντωθεί τόσο ώστε να κυριαρχήσει ως διάδοχος της αντίστοιχης Βυζαντινής τέχνης σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Για όσους ενδιαφέρονται, η έκθεση στο μουσείο Μαιλόλ στο κέντρο του Παρισιού θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουλίου.  

Σχόλια