Κόσμος

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Βρετανία για διακρίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την κατηγορία ότι στερεί κοινωνικά επιδόματα (κυρίως οικογενειακά) από ορισμένους πολίτες άλλων χωρών μελών της ΕΕ που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα αυτή.

Η Βρετανία υποβάλλει τους ανθρώπους αυτούς σε ένα «τεστ δικαιώματος να διαμένουν» στη χώρα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται πολίτες της ΕΕ ορισμένα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης τα οποία δικαιούνται βάσει των κανονισμών της ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η «επαλήθευση του δικαιώματος (των μεταναστών από χώρες της ΕΕ) να διαμένουν» στην Βρετανία συνιστά έναν επιπρόσθετο όρο για την χορήγηση διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων, ο οποίος επιβάλλεται μονομερώς από την Βρετανία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρα αυτή να κάνει «μια άδικη διάκριση» απέναντι στους πολίτες άλλων κρατών μελών, επισημαίνει η Επιτροπή.

"Αυτό αντιβαίνει στους κανονισμούς της ΕΕ για την εναρμόνιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι απαγορεύουν τις άμεσες και έμμεσες διακρίσεις στο θέμα της πρόσβασης στα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης», υπογραμμίζουν οι Βρυξέλλες.

Η απόφαση αυτή της Επιτροπής λαμβάνεται την ώρα που η Βρετανία, υποστηριζόμενη από την Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία, ζήτησε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές αρχές την σκλήρυνση του αγώνα για την καταπολέμηση της απάτης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από μετανάστες στους κόλπους της ΕΕ.

Πηγή: thepressproject.gr/

Σχόλια