Κόσμος

60 χρόνια από την κατάκτηση του Έβερεστ

Ιστορική η σημερινή μέρα καθώς εξήντα χρόνια πριν ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι και ο Σέρπα Τενζίνγκ Νοργκέι κατακτούσαν την κορυφή του Έβερεστ, του ψηλότερου βουνού του κόσμου.  Το πρωί της 29ης Μαίου 1953, οι δυο πρωτοπόροι έφταναν στα 8.850 μέτρα γράφοντας ιστορία. Και όπως περιέγραψε ο  Χίλαρι τη στιγμή…

«Το πρώτο μου συναίσθημα ήταν εκείνο της ανακούφισης, ανακούφιση που πια δεν χρειαζόταν να σμιλέψω σκαλοπάτια, να διασχίσω κορυφές, να πραγματοποιήσω άλματα, να τρέφω ελπίδες - οι οποίες διαψεύδονταν πολύ σύντομα - ότι θα αγγίξω την κορυφή. Κοίταξα τον Τενζίνγκ και παρότι η κουκούλα, τα γυαλιά και η κοκαλωμένη από τον πάγο μάσκα έκρυβαν το πρόσωπό του κατάλαβα ότι τον είχε καταβάλει μια τρελή χαρά. Ηταν 11.30. Η ανάβαση ώς την κορυφή μάς πήρε δυόμισι ώρες, αλλά μας είχε φανεί ότι είχε διαρκέσει μια ζωή…».

Σήμερα το Νεπάλ τίμησε την επέτειο με μια παρέλαση στους δρόμους του Κατμαντού και την απόδοση τιμών στον Έντμουντ Χίλαρι και τον Τενζίνγκ Νοργκέι. Ντόπιοι τοποθέτησαν λουλούδια στα αγάλματα τους ενώ άμαξες μετέφεραν τους καλεσμένους στο ανάκτορο για τις εκδηλώσεις προς τιμήν των πρωτοπόρων συγγενείς των οποίων παρέστησαν στις τελετές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τα σήμερα πάνω από 4000 ορειβάτες έχουν ανέβει στο Έβερεστ θεμελιώνοντας ένα τουριστικό ρεύμα που αποτελεί πηγή ζωής για το Νεπάλ.   

Σχόλια