Κόσμος

Οι βιομηχανίες πλήρωσαν $1 δισ. στους γιατρούς

 Κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ, περίπου 12 στον αριθμό, πλήρωσαν στους Αμερικανούς γιατρούς συνολικά πάνω από 1 δισ. δολάρια στην περσινή χρονιά, σύμφωνα με νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος των «δεσμών» ανάμεσα στην αγορά φαρμάκων και την συνταγογράφηση.

Τα στοιχεία, που συγκέντρωσε η συμβουλευτική PharmaShine για τους Financial Times, δείχνουν τα μεγάλα ποσά που δίνουν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, με παραλήπτες πάνω από 500.000 γιατρούς, για ψυχαγωγία, συμβουλές και έρευνα, ποσά τα οποία οι επικριτές φοβούνται ότι διαταράσσουν την ορθή συνταγογράφηση φαρμάκων.

Το σύνολο του 1 δισ. δολ. είναι αρκετά μεγαλύτερο από εκείνο των προηγουμένων ετών, αλλά περιλαμβάνει μια σειρά εταιρίες που κοινοποίησαν για πρώτη φορά τα «έξτρα» ποσά που δίνουν το 2012. Η ένταξή τους οφείλεται στο ότι προετοιμάζονται για την νομοθεσία «διαφάνειας» που υποχρεώνει τις κοινοποιήσεις τέτοιων στοιχείων στις ΗΠΑ και θα εφαρμοστεί στους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης τα ποσά που δωρίζονται στους γιατρούς από τις επιχειρήσεις ιατρικού εξοπλισμού, ειδικά τις Medtronic και De Puy, συνολικού ύψους 188 εκατ. δολαρίων την περσινή χρονιά. Αυτά τα ποσά κατευθύνονται κυρίως σε μικρότερο αριθμό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως χειρουργούςκαι περιλαμβάνουν 130 εκατ. δολ. σε δικαιώματα για προϊόντα τα οποία βοήθησαν να αναπτυχθούν.

Ο Daniel Carlat, στέλεχος της ΜΚΟ Pew Charitable Trusts, εξέφρασε ανησυχία για τα ποσά που δαπανήθηκαν. «Είναι τόσο πολλά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι πληρωμές αυτές επηρεάζουν τους γιατρούς, που σημαίνει ότι είναι δυνατόν να προτείνονται στους ασθενείς εσφαλμένες και πιο ακριβές θεραπείες,» σχολίασε.

Η αμερικανική Merck είναι Νο1 στην πληρωμή γιατρών με 226 εκατ. δολ. το 2012, ενώ ακολουθεί η Eli Lilly με 219 εκατ. δολ. και η Pfizer με 162 εκατ. δολ.

Η χρηματοδότηση του κλάδου για δοκιμές φαρμάκων και άλλες έρευνες κατέλαβε το μεγαλύτερο κομμάτι των συνολικών πληρωμών, κοντά στα 700 εκατ. δολ. αλλά δόθηκαν επίσης 200 εκατ. δολ. γιαυπηρεσίες συμβούλων, συμβουλευτικές εργασίες και προμήθειες διαλέξεων, καθώς και 100 εκατ. δολ. για γεύματα.

Πηγή: e-parembasis.blogspot.gr

Σχόλια