Κόσμος

Χιλή: Εκκενώνουν περιοχές γύρω από ηφαίστειο που "βρυχάται"

Οι Αρχές της Χιλής διέταξαν τη Δευτέρα την υποχρεωτική εκκένωση  περιοχών σε ακτίνα  25 χιλιομέτρων ακτίνα γύρω από το ενεργό ηφαίστειο Copahue στα σύνορα με την Αργεντινή.

Το ηφαίστειο, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σαντιάγο στην περιοχή Bio Bio έχει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ακόμα δεν έχει ξεσπάσει, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Εκτιμάται ότι περίπου 2.240 άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους υπό το φόβο έκρηξης που είναι ορατός με βάση τα δεδομένα που καταγράφονται μέχρι στιγμής.

Στη γειτονική Neuquen επαρχία της Αργεντινής, οι αρχές κήρυξαν «κίτρινο συναγερμό», αλλά εκτιμούν πως προς το παρόν οι εκκενώσεις δεν είναι αναγκαίες. Ωστόσο, τα σχολεία στην Caviahue-Copahue της Αργεντινής έκλεισαν προληπτικά.

Η περιοχή είναι το σπίτι σε περίπου 900 άτομα. Στα μέσα του 2011, η τέφρα από το ηφαίστειο Puyehue στη-Cordon Caulle αλυσίδα της Χιλής που ξέσπασε μετά από δεκαετίες κοιμούνται, ανάγκασε την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων, κυρίως στη γειτονική Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Σχόλια