Κόσμος

Δεκάδες οι νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

Το θάνατο δεκάδων ανθρώπων προκάλεσαν σειρά αιματηρών βομβιστικών εκρήξεων σε υπαίθριες αγορές και συνοικίες με καταστήματα της Βαγδάτης, οι οποίες κατοικούνται κυρίως από σιίτες.

Οι πληροφορίες αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων παραμένουν συγκεχυμένες, με το πρακτορείο Reuters και το BBC να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, ενώ το πρακτορείο Associated Press τοποθετεί τον αριθμό των θυμάτων στους 57. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Συνολικά σημειώθηκαν τουλάχιστον 11 επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα. Μολονότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει έως τώρα την ευθύνη, οι περισσότερες εκρήξεις έπληξαν λαϊκές αγορές σε Σιιτικές συνοικίες, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο σεκταριστικός κύκλος βίας που είχε αιματοκυλήσει την διαιρεμένη χώρα από τις αρχές Απριλίου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, το μεταπολεμικό Ιράκ βιώνει μία εντυπωσιακή αναζωπύρωση της σεκταριστικής βίας, η οποία παλαιότερα είχε γεννήσει φόβους για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου μεταξύ της Σιιτικής πλειονότητας και της Σουνιτικής μειοψηφίας.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο το τελευταίο διάστημα η ένταση μεταξύ της πλειοψηφικής σιιτικής κοινότητας, η οποία ηγείται της κυβέρνησης, και της σουνιτικής μειονότητας, σε συνδυασμό με τη δράση της Αλ Κάιντα εντός του Ιράκ, έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο της σεχταριστικής έντασης στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

(Με στοιχεία από το skai.gr)

Σχόλια