default-image

Σίμον Πέρες: "Τώρα είναι η ώρα για ειρήνη"

Κόσμος
Σίμον Πέρες: "Τώρα είναι η ώρα για ειρήνη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκκληση για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας απηύθυνε ο ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες, προειδοποιώντας για «μεγάλη απογοήτευση» σε περίπτωση που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αποτύχουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Τώρα είναι η ώρα για ειρήνη...Θεωρώ ότι πρόκειται για πραγματική ευκαιρία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στις ακτές της Ιορδανίας στην Νεκρά Θάλασσα.

Ο κ. Πέρες είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στη διάσκεψη αργότερα σήμερα και αναμένεται να απευθύνει έκκληση προς τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, πρόκειται να αναφέρει ότι μία «σαφής πλειοψηφία» Ισραηλινών υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας του που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα Mααρίβ.

Η ομιλία του θα αποτελεί την πρώτη επίσημη αντίδραση της ισραηλινής πλευράς απέναντι στην αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002 -την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ με αντάλλαγμα την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την ομιλία του Πέρες αναμένεται να παρακολουθήσουν πολλοί άραβες ηγέτες και ανώτατοι αξιωματούχοι, περιλαμβανομένων των πρωθυπουργών του Ιράκ και της Ιορδανίας και του επικεφαλής παλαιστίνιου διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ.

Ο κ. Αμπάς μίλησε το Σάββαγτο στη διάσκεψη, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων στην περιοχή.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που πρόκειται επίσης να μιλήσει στο φόρουμ, πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή σε μία προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Πηγές: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News