Κόσμος

Διαδηλώσεις στην Πορτογαλία κατά των μέτρων της κυβέρνησης

«Αλλάξτε πολιτική», «Έξω η κυβέρνηση», «Κατά της εκμετάλλευσης και της φτωχοποίησης», ήταν τα κυριότερα συνθήματα της διαδήλωσης στην οποία κάλεσε το CGTP, το μεγαλύτερο πορτογαλικό συνδικάτο, που είχε ναυλώσει δεκάδες λεωφορεία για να φέρουν τους υποστηρικτές του μέχρι την πρωτεύουσα.

 «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλλαγούμε από αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του CGTP, Αρμένιο Κάρλος.

Η διαδήλωση υποστηρίχθηκε από το κίνημα «Que se lixe a troika» (Η τρόικα να πάει να κοιταχτεί) το οποίο τον περασμένο μήνα συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας σε ολόκληρη την Πορτογαλία.

"Η λιτότητα τιμωρεί τους φτωχούς αλλά ωφελεί τους πλούσιους», «Κλέφτης, κλέφτης», μπορούσε να διαβάσει κανείς σε μικρές αφίσες με το πρόσωπο του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι και συνταξιούχοι ορισμένοι από τους οποίους ανέμιζαν κόκκινες σημαίες.

"Η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί αμέσως», δήλωσε η 57χρονη Μαρία από τη Λισαβόνα, η οποία είναι άνεργη εδώ και πολλούς μήνες όπως και ο σύζυγος και η κόρη της. «Δεν ήρθαμε στη Λισαβόνα για να πούμε «Αρκετά». Η κυβέρνηση τα κόβει όλα, ακόμη και τις συντάξεις. Ο πρόεδρος πρέπει να την αποπέμψει», δήλωσε ο Αντόνιο Αμορέιρα που ήρθε από το Πόρτο, τη μεγάλη πόλη στο βορρά της χώρας.

Ο πρόεδρος Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως εθιμοτυπικός, μπορεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως επιθυμεί αυτή τη στιγμή το 57% των Πορτογάλων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Publico».

Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενισχυθεί μετά την ανακοίνωση, στις αρχές Μαΐου, ενός νέου σχεδίου λιτότητας που περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη, την απόλυση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων σε σύνολο σχεδόν 700.000 και την αύξηση του ωραρίου εργασίας τους από 35 σε 40 ώρες.

Kathimerini

Σχόλια