Κόσμος

Στις ΗΠΑ ταξιδεύει το βιολί του Τιτανικού

Το "θρυλικό" βιολί που με τις νότες του συνόδευσε την βύθιση του υπερωκεάνιου Τιτανικός ταξιδεύει για πρώτη φορά στις Ηνωμένες πολιτείες σε μια σειρά από εκθέσεις λίγους μήνες πριν τεθεί σε δημοπρασία στην Μεγάλη Βρετανία.

Τον Απρίλιο του 2012 κατά το διασημότερο ναυάγιο του πλανήτη ο αρχιμουσικός του πλοίου Wallace Hartley σύμφωνα με τις μαρτυρίες από επιζώντες συνέχιζε να παίζει με την μπάντα του κατά τις δραματικές στιγμές της βύθισης. Ο ίδιος δεν τα κατάφερε όμως το βιολί του ανασύρθηκε άθικτο μέσα σε μία δερμάτινη θήκη που είχε δέσει πάνω στο σώμα του.

Ταυτοποιήθηκε περίπου 7 χρόνια πριν . Το βιολί ήταν δώρο της αρραβωνιαστικιάς του Maria Robinson και είχε μια ασημένια αφιέρωση «Για τον Γουάλις, με την ευκαιρία των αρραβώνων μας, Μαρία», ένα στοιχείο που ήταν καθοριστικό για να ταυτοποιηθεί το όργανο μουσικής. Οι καναδικές αρχές έστειλαν το βιολί στην ίδια όταν το ανέσυραν από το νερό και εκείνη, πριν τον θάνατό της το 1939 το εμπιστεύτηκε στον Οίκο των Φτωχών. Το βιολί δόθηκε στη συνέχεια σε μια οικογένεια η οποία το φύλαξε στη σοφίτα του σπιτιού της για δεκαετίες.

Από χθες ξεκίνησε η έκθεση του σε πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών αρχής γενομένης από το Τένεσι ενώ στις 19 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθει στο Henry Aldridge & Son οίκο δημοπρασιών στην Αγγλία.

Σχόλια