default-image

Πένθος και χάος στα ερείπια της Οκλαχόμα μετά τον ανεμοστρόβιλο

Κόσμος
Πένθος και χάος στα ερείπια της Οκλαχόμα μετά τον ανεμοστρόβιλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελειώνουν οι έρευνες στα συντρίμμια του Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι, με τον επίσημο απολογισμό να παραμένει στους 24 νεκρούς και τις αρχές να δηλώνουν «κατά 98% σίγουρες» πως δεν θα εντοπιστούν νέες σοροί. Στον ισχυρότερο τύπο ανεμοστρόβιλου αναθεωρήθηκε ο «γίγαντας» που σάρωσε την πόλη· τα συνεργεία επικεντρώθηκαν στην ανεύρεση επιζώντων, παραβλέποντας προς το παρόν την έκταση των ζημιών -το ύψος των οποίων, ωστόσο, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα τρία δισ. δολάρια.

   To μεγαλύτερο μέρος της προσοχής έχει στραφεί στο δημοτικό σχολείο του Plaza Towers, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά από τα συνολικά εννέα παιδιά που βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα. Οι μαρτυρίες από το σχολείο περιγράφουν χαοτικές σκηνές την ώρα που πλησίαζε ο ανεμοστρόβιλος, με τους δασκάλους μετά βίας να κρατούν την ψυχραιμία τους όταν χρειάστηκε να μεταφέρουν τα παιδιά ακόμη και στις τουαλέτες για ασφάλεια.

Στο σχολείο, η διεύθυνση είχε δώσει την εντολή να συγκεντρωθούν τα παιδιά στο χώρο εστίασης μέχρι να τα πάρουν οι γονείς τους. Ο ανεμοστρόβιλος όμως έφτασε νωρίτερα και οι δάσκαλοι χρειάστηκε γρήγορα να μεταφέρουν τα παιδιά σε προφυλαγμένους χώρους μέσα στο σχολείο.

Εκτός από τα επτά παιδιά που έχασαν τη ζωή τους, αρκετά άλλα βγήκαν τραυματισμένα και έντρομα από τα ερείπια. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στο δεύτερο σχολείο που βρέθηκε στο πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, το δημοτικού του Briarwood, όπου ευτυχώς φαίνεται ότι κανένα παιδί δεν σκοτώθηκε.

Μετά από μία και πλέον ημέρα ερευνών σε όλη τη ζώνη ερειπίων, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Γκάρι Μπερντ δήλωσε «κατά 98% σίγουρος» πως δεν υπήρχαν περισσότερες σοροί ή επιζώντες στα ερείπια.

Ο επίσημος απολογισμός παραμένει στους 24 νεκρούς, ανάμεσά τους εννέα παιδιά· μία ημέρα πριν, το γραφείο των ιατροδικαστών έκανε λόγο για 51 νεκρούς -και, για μερικές ώρες, έλεγε ότι είχαν ενημερωθεί για συνολικά 91 θύματα- αλλά τελικά ο αριθμός διορθώθηκε, αποδίδοντας το λάθος σε διπλή καταμέτρηση.

Η ίδια η δυσκολία των ερευνών δείχνει το μέγεθος της καταστροφής: Σε μία περιοχή που μέχρι πρότινος είχε ως επί το πλείστον κατοικίες, τα συνεργεία χρειαζόταν σε αρκετά σημεία να κινηθούν με GPS ή τους χάρτες στα κινητά τους τηλέφωνα επειδή δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν πού ήταν ο δρόμος και πού τα σπίτια, καθώς δεν είχε μείνει τίποτε όρθιο.

«Πιο δυνατός κι από τη βόμβα της Χιροσίμα»

Ο τύπος του ανεμοστρόβιλου αναθεωρήθηκε σε EF5, την ισχυρότερη βαθμίδα στην κλίμακα. Η ταχύτητα των ανέμων έφτασε μέχρι και τα 337 χλμ/ώρα.

Σε ορισμένα του σημεία, η ακτίνα του ανεμοστρόβιλου έφτανε τα δύο χιλιόμετρα. Ο ανεμοστρόβιλος σάρωσε 27 χιλιόμετρα σε σχεδόν ευθεία γραμμή στο έδαφος μέσα σε 40 λεπτά.

Ενδεικτικό είναι ότι μετεωρολόγοι, από τους οποίους το Associated Press ζήτησε να εκτιμήσουν την ενέργεια που απελευθερώθηκε από τον ανεμοστρόβιλο, τοποθέτησαν τη δύναμή του ανάμεσα σε 8 και 600 φορές τη δύναμη της βόμβας της Χιροσίμα.

Όσον αφορά το ύψος των υλικών ζημιμών, πιθανολογείται πως θα υπερβούν αυτές που προκλήθηκαν από ανάλογη καταστροφή στο Τζόπλιν του Μιζούρι το 2011.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Επίτροπος Ασφαλίσεων της Οκλαχόμα, Τζον Ντόουκ, στο Reuters, το κόστος της παρούσας καταστροφή θα «υπερβεί το Τζόπλιν». Οι ζημιές τότε είχαν φτάσει περίπου τα τρία δισ. δολάρια.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως οι αρχές της Οκλαχόμα θα έχουν στη διάθεσή τους «όλα τα μέσα και τους πόρους» για την αποκατάσταση των ζημιών.

in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News