Κόσμος

Στόχος η ταχύτερη εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης

Κατά την ομιλία του σήμερα στη Βουλή της Ιταλίας ο πρωθυπουργός της χώρας Ενρίκο Λέτα, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα στην εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης, με έναν ενιαίο φορέα εποπτείας και κοινούς κανόνες.

Η έλλειψη προόδου στην τραπεζική ένωση, σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό, έχει υποσκάψει την αξιοπιστία των ηγετών της Ε.Ε. και αποτελεί ένα «ξεκάθαρο παράδειγμα της αδυναμίας της Ευρώπης» να ακολουθήσει τις «μεγαλόστομες διακηρύξεις» για τη λήψη αποφάσεων.

Καλώντας την Ευρώπη να δώσει έμφαση στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη, παρά στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής ο κ. Λέτα είπε «η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι άτολμη και να της λείπει αποφασιστικότητα όπως μέχρι σήμερα γιατί εάν δεν πατήσει το γκάζι θα καταρρεύσει» και πρόσθεσε «αν η Ε.Ε. δεν αλλάξει πορεία, θα συνεχίσει να καταγράφεται άνοδος κομμάτων τα οποία λένε ότι αντιτίθενται στο κατεστημένο, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S)». .

Σημειώνεται ότι ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα ότι η τραπεζική ένωση θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία ως το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα τροποποιηθούν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια