default-image

Σύνοδος και Ευρωεκλογές επί τάπητος

Κόσμος
Σύνοδος και Ευρωεκλογές επί τάπητος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικά θέματα περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αυτή την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε. Πρώτιστα βεβαίως η Σύνοδος Κορυφής που θα ασχοληθεί με το θέμα της φοροδιαφυγής αλλά και το ζήτημα των ευρωεκλογών καθώς το σώμα πρέπει να ορίσει την ημερομηνία τους.

Αναλυτικά:

Σύνοδος Κορυφής και φοροδιαφυγή. Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαΐου, τα Μέλη του ΕΚ θα συζητήσουν για θέματα ενέργειας και φοροδιαφυγής. Με δύο ψηφίσματα θα παροτρύνουν τα κράτη μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μειώσουν κατά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το "φορολογικό κενό" από φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι το 2020.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στις 14:00. Το ίδιο πρωί, θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ενημέρωση για τον Τύπο.

Εποπτεία των τραπεζών. Ο μηχανισμός εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ο οποίος συμφωνήθηκε ανάμεσα στην διαπραγματευτική αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών και την Προεδρεία του Συμβουλίου στο τέλος Μαρτίου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, αλλά δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία. Προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για τις συζητήσεις μεταξύ ΕΚ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις διατάξεις λογοδοσίας, η τελική ψηφοφορία θα αναβληθεί.

Εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.

Ενόψει των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τους όρους της μεγαλύτερης Διατλαντικής Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων, τα Μέλη του ΕΚ θα θέσουν τις κόκκινες γραμμές τους με στόχο να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών και της βιομηχανίας της ΕΕ σε μία συζήτηση με τον Επίτροπο De Gucht.

Ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ. Οι αλλαγές στη νομοθεσία για τα ΜΜΕ στα κράτη μέλη και ο αντίκτυπος τους στην παρέμβαση των κυβερνήσεων στον Τύπο θα πρέπει να παρακολουθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάθε χρόνο, υποστηρίζει σχέδιο ψηφίσματος.

Οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν, επίσης, τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων, ώστε να διασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού.

Ευρωπαϊκές εκλογές 2014. Το Σώμα θα εγκρίνει νέες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των Ευρωπαϊκών εκλογών. Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από τις 22 έως τις 25 Μαΐου, προκειμένου η νέα σύνθεση του ΕΚ να έχει περισσότερο χρόνο να προετοιμαστεί για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο του 2014.

Τραπεζικό σύστημα. Τα Μέλη της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής θα ψηφίσουν αναφορικά με το μηχανισμό στήριξης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα φερεγγυότητας. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο χρήμα δεν θα αποτελεί την κύρια και μόνη πηγή βοήθειας.

Ευρωπαϊκή βοήθεια κατά της φτώχιας. Τα Μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων θα ψηφίσουν αναφορικά με τη "Βοήθεια της ΕΕ για τους απόρους", ένα νέο ταμείο που θα αντικαταστήσει το προηγούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής τροφίμων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα ευρύτερο φάσμα στήριξης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News