Κόσμος

Ρώμη: Διαδηλώσεις για τη λιτότητα

Xιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ρώμης, διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές λιτότητας και την υψηλή ανεργία, και ζητώντας από το νέο πρωθυπουργό της χώρας, Ενρίκο Λέτα, να εστιάσει σε πολιτικές που δημιουργούν θέσεις εργασίας και την έξοδο της χώρας από την ύφεση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο» και «Χρειαζόμαστε χρήματα για να ζήσουμε» ήταν μερικά από συνθήματα της διαδήλωσης.

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση πως η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ενρίκο Λέτα θα πέσει «πολύ γρήγορα» εξέφρασε σήμερα Σάββατο ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός Μπέπε Γκρίλο.

«Η κυβέρνηση θα πέσει πολύ γρήγορα. Ο Μπερλουσκόνι θα προκαλέσει την πτώση της με την πρώτη ευκαιρία», δηλώνει ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της βελγικής εφημερίδας "Le Soir".

«Δε θα μας σταματήσουν», σημείωσε ο Γκρίλο. «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε αύριο σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση».

Όσον αφορά την Ευρώπη, ο πρώην ηθοποιός χαρακτήρισε το ευρώ «κούφια λέξη, που δε σημαίνει τίποτα», επειδή «το ευρώ σημαίνει μάρκο» (το πρώην γερμανικό νόμισμα). Ο Γκρίλο, που αυτοαποκαλείται «ένθερμος υποστηρικτής της Ευρώπης», δηλώνει πάντως ότι θέλει «να επανασυζητηθεί αυτή καθεαυτή η έννοια της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ενρίκο Λέτα, του Δημοκρατικού Κόμματος (PD, κεντροαριστερά), σχημάτισε τον Απρίλιο μεγάλη κυβέρνηση συνασπισμού που περιλαμβάνει υπουργούς του κόμματος του Μπερλουσκόνι (ο Λαός της Ελευθερίας, PDL).

Σχόλια