Κόσμος

Οι γκέι στους δρόμους της Κούβας

Πριν από μερικά χρόνια θα έμοιαζε αδιανόητο για την Κούβα. Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει και ο άνεμος αλλαγής πνέει πλέον και πάνω από την Καραϊβική. Δεν ήταν μόνο η διαδήλωση περίπου 500 Κουβανών στους δρόμους της Αβάνας, στο πλαίσιο κινητοποίησης υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και κατά της ομοφοβίας.  

Αλλά και η δήλωση της κόρης του προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ότι το οικογενειακό δίκαιο της χώρας πρέπει να αλλάξει και τα ζευγάρια του ιδίου φύλου πρέπει να αναγνωριστούν ισότιμα.  Με τύμπανα και τρομπέτες, κάνοντας συνεχή θόρυβο και κρατώντας πλακάτ, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των διακρίσεων που υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι.  

Η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, Μαριέλα Κάστρο, κάλεσε σε έναν ανοιχτό διάλογο εντός της κουβανικής κοινωνίας για το συγκεκριμένο θέμα, ξεκινώντας παράλληλα μια καμπάνια ενάντια σε κάθε είδος προκατάληψης που διακατέχει τους πολίτες.  

Ενώ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν σε πλήρη εξέλιξη η κόρη του  Ραούλ Κάστρο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κουβανικό κοινοβούλιο σύντομα θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των ισότιμων σχέσεων των ομόφυλων με τους ετερόφυλους με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις. Σημειώνεται ότι η κόρη του κουβανού προέδρου είναι μέλος του κοινοβουλίου της χώρας.

Παγκόσμια ημέρα

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η 17η Μαϊου είναι η παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας. Με αφορμή την ημέρα μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα κατέδειξε ότι οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχουν υποστεί προσωπικά διάκριση ή τουλάχιστον λεκτική επίθεση μόνο και μόνο επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι τον τελευταίο χρόνο.

Μόλις ένας στους τρεις τολμά να περπατήσει χέρι-χέρι με τον σύντροφό του, ποσοστό ακόμη χαμηλότερο για τους άνδρες ομοφυλόφιλους.  

Η έρευνα ξεκίνησε το 2012 για λογαριασμό της Κομισιόν από τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) σε δείγμα 93.079 ατόμων σε όλη την ΕΕ και την Κροατία.

Σχόλια