Κόσμος

Νιγηρία: Αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας εξαπέλυσαν σήμερα επιδρομές με μαχητικά αεροσκάφη κι επιθετικά ελικόπτερα, βομβαρδίζοντας στρατόπεδα ισλαμιστών μαχητών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και σκοτώνοντας έναν αριθμό εξ αυτών, ο οποίος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, δήλωσε εκπρόσωπος του επιτελείου.

Ο υποστράτηγος Κρις Ολουκολάντε είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τηλεφωνικά ότι οι επιδρομές έπληξαν πολλά στρατόπεδα ισλαμιστών, περιλαμβανομένων θέσεών τους στο εθνικό πάρκο Σαμπίσα. Δεν έγινε γνωστός ο αριθμός των ανταρτών.

Εκτός των επιδρομών από αέρος ο στρατός της Νιγηρίας έχει συγκεντρώσει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή που διεξάγουν ήδη επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε εφημερίδες της χώρας.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν ώστε να αναγκαστούν μέλη της Μπόκο Χαράμ να εγκαταλείψουν θέσεις που κατείχαν στις περιοχές των δασών του πάρκου στην Πολιτεία Μπόρνο, έγραψε η εφημερίδα Vanguard.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, η Μπόκο Χαράμ χρησιμοποιεί τα δάση του πάρκου ως χώρο εκπαίδευσης. Τουλάχιστον 2.000 στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί εκεί από το σαββατοκύριακο και διεξάγουν επιχειρήσεις. Ο στρατός επιβεβαίωσε την αποστολή αλλά για «στρατηγικούς λόγους ασφαλείας» δεν αποκαλύπτει τον ακριβή αριθμό τους, είπε ο Ολουκολάντε.

Σε τρεις πολιτείες της βόρειας Νιγηρίας όπου διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 06:00 (08:00).

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ ή οργανώσεων που έχουν αποσχιστεί από αυτήν, αλλά και οι εξωδικαστικές εκτελέσεις από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.600 ανθρώπους από το 2009.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια