Κόσμος

"Η υπερβολική λιτότητα σκοτώνει σήμερα κάποιες χώρες"

Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι «η υπερβολική λιτότητα σκοτώνει σήμερα κάποιες χώρες» και τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης των εξουσιών των Βρυξελλών με την προϋπόθεση ωστόσο ότι στη Γερμανία θα διεξαχθεί σχετικό δημοψήφισμα.

Ο κ. Στάινμπρουκ άσκησε και πάλι κριτική στην Άγγελα Μέρκελ για υπερβολική προσήλωση στη δημοσιονομική λιτότητα και επισήμανε ότι αρκετές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφεραν πολλές χώρες αντιμέτωπες με έναν φαύλο κύκλο περικοπών του προϋπολογισμού, πιο αργή οικονομική ανάπτυξη και χαμηλότερα έσοδα, μαζί με ραγδαία αυξανόμενη ανεργία. «Νομίζω ότι αυτή η δόση λιτότητας σκοτώνει αυτή τη στιγμή κάποιες χώρες», σημείωσε ο κ. Στάινμπρουκ.

Αναφερόμενος πάντως στην ανάγκη εκχώρησης περισσότερων εξουσιών από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα θεσμικά όργανά της, ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD σημείωσε ότι αυτό το ζήτημα «τίθεται ήδη μεσοπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα των κινήσεων για μεγαλύτερη συνοχή στην Ευρώπη» και διευκρίνισε ότι εγείρονται πλέον θέματα συνταγματικότητας που μπορούν να διευθετηθούν μόνο με δημοψήφισμα.

Σχόλια