Κόσμος

Δίκη νεοναζί: Συμμέτοχη σε όλες τις δολοφονίες η 38χρονη Τσέπε

Σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο της γερμανικής Δικαιοσύνης, το οποίο ανέγνωσε σήμερα - με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες - ο εισαγγελέας στο Μόναχο, η 38χρονη Μπεάτε Τσέπε, μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU («Εθνικοσοσιαλιστική Μυστική Οργάνωση»), αντιμετωπίζει, αν καταδικαστεί, το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης, αφού κατηγορείται για συμμετοχή στις δολοφονίες οκτώ Τούρκων, ενός Έλληνα και μίας Γερμανίδας.

Με φράσεις όπως «θανάσιμη βολή στο κεφάλι», «βολή κατευθείαν στο πρόσωπο», «σφαίρα στο κεφάλι, δίπλα στο δεξί μάγουλο», «κεντρική παράλυση σε συνδυασμό με αιμορραγία», «ακαριαίος θάνατος λόγω εγκεφαλικού τραυματισμού», ο εισαγγελέας Χέρμπερτ Ντίμερ περιέγραψε με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκαν τα θύματα του NSU.

«Η Μπεάτε Τσέπε ήταν μέλος μιας οργάνωσης η οποία δημιουργήθηκε προκειμένου να διαπράξει δολοφονίες και εγκληματικές πράξεις επικίνδυνες για την δημόσια ασφάλεια, με σκοπό να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να προκαλέσει φθορά στο κράτος», τόνισε ο εισαγγελέας κ. Χ. Ντίμερ.

Οι περιγραφές προκάλεσαν τον αποτροπιασμό του ακροατηρίου, ενώ η κατηγορούμενη άκουσε απαθής την ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Η Μ. Τσέπε αρνήθηκε άλλωστε να απαντήσει σε ερωτήσεις του δικαστηρίου σχετικώς με τα προσωπικά της στοιχεία, γεγονός το οποίο προκάλεσε υποψίες ότι πιθανότατα δεν σκοπεύει να καταθέσει τίποτε κατά τη διάρκεια της δίκης της.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε κάθε περίπτωση, η 38χρονη είχε άμεση ανάμιξη στις δολοφονίες, στον σχεδιασμό και στην προετοιμασία τους, αλλά και στην προμήθεια των όπλων. «Ο μοναδικός στόχος του NSU ήταν να σκοτώνει ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Συνεχίζοντας την τακτική της υποβολής ενστάσεων, η υπεράσπιση υπέβαλε σήμερα αίτημα μεταφοράς της δίκης σε μεγαλύτερη αίθουσα, το οποίο ωστόσο απέρριψε το δικαστήριο, με τον πρόεδρο Μάνφρεντ Γκέτσλ να επισημαίνει ότι «οι ποινικές δίκες γίνονται με ακροατήριο, αλλά όχι για το ακροατήριο».

 Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

Σχόλια