Κόσμος

Ομπάμα-Κάμερον: Κοινή δέσμευση "αύξηση πίεσης" προς τον Άσαντ

«Η συμμαχία των δύο χωρών είναι "απαραίτητη" και στις δύο, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του στην Ουάσινγκτον, με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ συμπλήρωσε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια τεκμηρίωσης της αλήθειας σε σχέση με την χρήση χημικών όπλων στη Συρία».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε ερώτηση για την στάση της Ρωσίας απέναντι στο θέμα της Συρίας, σημείωσε ότι «η Μόσχα έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση να βοηθήσει στην επίλυσή του, ενώ συμπλήρωσε πως δεν αποτελεί μυστικό ότι μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης υφίστανται ακόμη σκιές όσον αφορά την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε ότι «η ιστορία της Συρίας γράφεται πλέον με το αίμα του λαού της» και χαιρέτισε την συμφωνία του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, για μια διεθνή πρωτοβουλία για διπλωματική λύση και παύση των εχθροπραξιών στη Συρία.

«Πρέπει οι Σύροι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν για μια μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα λάβει το πράσινο φως από όλο το συριακό λαό», τόνισε ο κ. Κάμερον, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διπλασιάσει μέσα στην επόμενη χρονιά τη βοήθειά του σε «μη φονικό» εξοπλισμό προς την συριακή αντιπολίτευση. Τέλος, ο βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ανυπομονεί να επισκεφθεί τη Βοστόνη, για να αποτίσει φόρο τιμής στο λαό της πόλης, μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα του Απριλίου στον μαραθώνιο.

Σχόλια