default-image

Βουλγαρία: Οριακή νίκη του Μπορίσοφ στις εκλογές

Κόσμος
Βουλγαρία: Οριακή νίκη του Μπορίσοφ στις εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ, GERB, δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών της 240μελούς Βουλής στη Βουλγαρία μετά την καταμέτρηση του 69% των ψήφων, αφού συγκεντρώνει μόλις 31,38%.

Δεύτερο έρχεται το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 27,34%, τρίτο το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL) της τουρκικής μειονότητας με 9,15%, ενώ το εθνικιστικό ακροδεξιό Ataka συγκεντρώνει 7,6% καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

Ωστόσο όλα τα κόμματα που εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμαχίας με το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ.

Εάν το πρώτο κόμμα δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή θα ανατεθεί στο δεύτερο κόμμα, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι Σοσιαλιστές έχουν δηλώσει ότι έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ευρεία συναίνεση με το σχηματισμό κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης με επικεφαλής τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών (2005-2009) Πλάμεν Ορεσχάρσκι.

Πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν ανησυχίες για την αναζωπύρωση των εντάσεων στη χώρα, τη φτωχότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Φεβρουάριο, τεράστιες και συχνά βίαιες διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και της διαφθοράς προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη χώρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News