Κόσμος

Η αποθέωση του Chanel 5

Δεν είναι ένα απλό άρωμα. Είναι κάτι παραπάνω. Ένα κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού, συνώνυμο μιας ολόκληρης εποχής. Δικαίως λοιπόν το πιο διάσημο ίσως άρωμα του κόσμου, το Chanel 5 πρωταγωνιστεί σε μια έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στο Παρίσι και η οποία ταξιδεύει τους επισκέπτες στην ιστορία αυτού του μοναδικού αισθησιακού κοσμήματος της αρωματοποιίας που γεννήθηκε σαν ιδέα στο μυαλό της Κοκό Σανέλ και απέκτησε υπόσταση με την πινελιά πολλών τεχνιτών του είδους.

Στην έκθεση που λαμβάνει χώρα στο Palais de Tokyo, του Παρισιού παρουσιάζονται τα προσωπικά αρχεία της Σανέλ, φωτογραφίες και άλλα έργα τέχνης από φίλους της, όπως ο διάσημος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Κοκτό και ο Ρώσος μουσικός συνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκι. Σύμφωνα με τον επιμελητή Ζαν Λουί Φρομέντ ο οποίος εργάστηκε για την υλοποίηση της έκθεσης με τίτλο "Culture Chanel" για πάνω από έξι χρόνια ο στόχος είναι να αποκαλυφθούν στο κοινό τα μοναδικά μυστικά αυτού του μοναδικού χωρίς υπερβολή αρώματος.

Παράλληλα αποτελεί και ένα πορτρέτο της ίδιας της Γκαμπριέλ ή πιο γνωστής ως Κοκό Σανέλ αλλά και του Ερνέστ Μπό ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος για τη δημιουργία του Chanel N.5, ενός αρωματοποιού ο οποίος εργάστηκε και για τον τελευταίο Τσάρο της Ρωσίας. Η Κοκό Σανέλ του είχε ζητήσει να δημιουργήσει ένα άρωμα που θα μύριζε σαν γυναίκα και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί όλα τα άλλα που είχαν τη βάση τους σε ένα και μόνο άνθος. Και εκείνος επέλεξε να χρησιμοποιήσει ως βάση το αισθησιακό τροπικό Ιλάνγκ Ιλάνγκ προσθέτοντας στο μοναδικό του μείγμα τα αιθέρια έλαια άλλων 80 λουλουδιών.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το άρωμα γνώρισε τέτοια επιτυχία και έγινε το αγαπημένο διάσημων αστέρων όπως η Μέριλιν Μονρόε. Και αν απορείτε για το όνομα , η Κοκό Σανέλ επέλεξε το 5 γιατί ήταν το πέμπτο από τα 24 που της παρουσιάστηκαν ως δείγματα και γιατί φυσικά το 5 ήταν ο τυχερός της αριθμός. Και μην ξεχνάμε βεβαίως και τις διασημότητες που το διαφήμισαν ανά τα χρόνια. Από την Κατρίν Ντενέβ ως τη Νικόλ Κίντμαν και την Όντρει Τούτου.  

Σχόλια