Κόσμος

Τουρκία: Δεκάδες νεκροί από εκρήξεις στα σύνορα με τη Συρία

Και τρίτη έκρηξη συγκλόνισε το παραμεθόριο Ρεϊχανλί στην Τουρκία, την πόλη που φιλοξενεί στα περίχωρά της μεγάλο καταυλισμό Σύρων προσφύγων, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό τουρκικό δίκτυο NTV, και η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία.

Νωρίτερα το Σάββατο πανικός προκλήθηκε από την έκρηξη δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων στην ίδια περιοχή.

Η διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη μικρή αυτή πόλη της νότιας Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό 110, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το δίκτυο NTV, επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Ο Γκιουλέρ δήλωσε ακόμη στο τηλεοπτικό δίκτυο πως 29 τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν να αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι επιθέσεις μπορεί να σχετίζονται με τη συριακή κρίση ή με την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Άγκυρα και τους Κούρδους αντάρτες.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις 13:45 σε δύο αυτοκίνητα μπροστά στο δημαρχείο και το ταχυδρομείο του Ρεϊχανλί, μιας πόλης 60.000 κατοίκων της νότιας επαρχίας Χατάι, οκτώ χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε πως οι εκρήξεις ήταν επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή".

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ως τώρα την ευθύνη της επίθεσης. Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι εκρήξεις είναι έργο του καθεστώτος Άσαντ και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως τα αυτοκίνητα θα μεταφέρονταν στη Συρία από τους αντάρτες.

Ερντογάν: «Ζούμε σε ευαίσθητους καιρούς»

«Ζούμε σε ευαίσθητους καιρούς, έχουμε μπει σε μια νέα εποχή στη διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. Αυτοί που δεν μπορούν να αποδεχτούν τη νέα αυτή εποχή θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε παρόμοιες πράξεις», τόνισε ο Ερντογάν.

«Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα είναι ότι η επαρχία Χατάι (όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις) βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία. Οι πράξεις αυτές μπορεί να έγιναν για να προκαλέσουν» προβλήματα στα δύο αυτά ευαίσθητα θέματα, υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Κανείς μην προσπαθήσει να ελέγξει τη δύναμη της Τουρκίας»

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέρ Νταβούτοτγλου υπονόησε πως πίσω από την επίθεση κρύβεται τη Συρία και τόνισε πως «όποιος προσπαθεί να μεταφέρει στην Τουρκία το δικό του χάος θα πάρει την κατάλληλη απάντηση. Κανείς μην προσπαθήσει να ελέγξει τη δύναμη της Τουρκίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρέντς έκρινε ότι το συριακό καθεστώς και ιδίως ο ίδιος ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «ως συνήθως οι ύποπτοι», ύστερα από τις δύο πρώτες εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων στο Ρεϊχανλί.

Αλληλεγγύη προς τον τουρκικό λαό

Στο μεταξύ, ο πρεσβευτήςτων ΗΠΑ στην Τουρκία Φράνσις Ριτσιαρντόνε καταδίκασε τις πρώτες δύο εκρήξεις οχημάτων εκφράζοντας αλληλεγγύη προς τον τουρκικό λαό, ενώ υποσχέθηκε τη βοήθεια της Ουάσινγκτον προς τις τουρκικές Αρχές, ώστε οι δράστες να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

«Με τον πλέον σθεναρό τρόπο» καταδίκασε στο Παρίσι αυτά τα αιματηρά συμβάντα και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς. Εξέφρασε επίσης κατόπιν αυτών την «αλληλεγγύη» της κυβέρνησης και του λαού της Γαλλίας απέναντι «στην κυβέρνηση και το λαό της Τουρκίας».

Σχόλια