Κόσμος

"Ο Ασάντ έκανε χρήση χημικών όπλων"

Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκε ότι διαθέτει αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από πλευράς του συριακού καθεστώτος κατά των ανταρτών και σαν πειστήριο ανέφερε απομεινάρια πυραύλων, καθώς και τραύματα Σύρων τραυματιών, οι οποίοι νοσηλεύονται σε τουρκικά νοσοκομεία.

Ο κ. Ερντογάν απέρριψε επίσης την πιθανότητα η χρήση των χημικών όπλων να έγινε από το στρατόπεδο των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, «το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων κατά των αντικαθεστωτικών», υποστηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός και τονίζει ότι «Σύροι αντικαθεστωτικοί αιχμαλωτίζουν μία ομάδα αντρών που υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ».

Το βίντεο αναρτήθηκε σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και η γνησιότητά του αμφισβητείται.

Σε αντίθεση με προγενέστερες δηλώσεις της Κάρλα Ντελ Πόντε, εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών, έρχονται οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, η οποία είχε δηλώσει ότι «υπάρχουν εδραιωμένες υποψίες ότι οι αντάρτες έκαναν χρήση νευροπαραλυτικών αερίων τύπου σαρίν». Η κ. Ντελ Πόντε είχε αναφερθεί σε μαρτυρίες τραυματιών, οι οποίες ενίσχυσαν τη συγκεκριμένη υποψία.

Στην συνέχεια ωστόσο, η επιτροπή στην οποία συμμετείχε η κ. Ντελ Πόντε, σε ανακοίνωση της, σημείωσε ότι «δεν κατέληξε σε τελικά συμπεράσματα» περί χρήσης χημικών αερίων από καμία από τις δύο πλευρές της εμφύλιας σύγκρουσης στην Συρία.

«Οι Σύροι αντάρτες δε διαθέτουν πρόσβαση σε χημικά όπλα», εκτίμησε ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας στο NBC σημειώνοντας πως, «πρώτα απ' όλα, πώς θα τα αποκτήσουν οι αντάρτες; Ποιος θα τους τα δώσει; Αλλά, ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση, είμαστε κατά. Είμαστε κατά οποιουδήποτε κάνει χρήση τέτοιων όπλων».

Σχόλια