Κόσμος

Η πρώτη τράπεζα μητρικού γάλακτος στην Κίνα

Στη δίνη των διατροφικών σκανδάλων στην Κίνα που δεν έχουν τέλος στην πόλη Γκουαντζού στα νότια της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα την λειτουργία της η πρώτη τράπεζα μητρικού γάλακτος. Ήδη από το Μάρτιο ωστόσο περισσότερες από 80 μητέρες συμμετείχαν στην δοκιμαστική λειτουργία "δωρίζοντας" γάλα σε πρόωρα νεογνά κι άλλα βρέφη που το έχουν ανάγκη.

Ανάμεσα σε αυτές και μία 30χρονη μητέρα ενός 5μηνου αγοριού που μέσα σε μόλις δέκα λεπτά δώρισε 190ml μητρικού γάλακτος επειδή όμως υπογράμμισε θέλησε με την σειρά της να προσφέρει σε άρρωστα βρέφη.

Οι μητέρες στη Κίνα είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικές μετά και τις χημικές ουσίες σε βρεφικό γάλα που το 2008 προκάλεσαν το θάνατο 6 παιδιών ενώ νόσησαν περισσότερα από 300 χιλιάδες μωρά ανά την χώρα.

Εκτιμάται πως περίπου το 30% των μητέρων επιλέγουν να θηλάσουν τα μωρά τους. Ποσοστό μικρό που μέσω της δημιουργίας της συγκεκριμένης τράπεζας στοχεύετε να αυξηθεί.

Για να μπορέσει μια γυναίκα να γίνει δωρήτρια στην πρώτη τράπεζα μητρικού γάλακτος στην Κίνα υποβάλλεται πρωτίστως σε μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις. Το γάλα καταψύχεται στους - 23 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να διατηρηθεί από τρείς έως έξι μήνες.

Βασικός στόχος πάντως είναι το μητρικό γάλα της τράπεζας να μπορεί να καλύψει τα περίπου 200 βρέφη και παιδιά που νοσηλεύονται στο ιατρικό κέντρο παίδων της πόλης.Σχόλια