Κόσμος

Τουρκία: Άρχισε η αποχώρηση των μαχητών του PKK

Η προαναγγελθείσα αποχώρηση των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από την Τουρκία προς το βόρειο Ιράκ άρχισε σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας.

Όπως δήλωσε ο συμπρόεδρος του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, «ξέρουμε πως η κίνηση (αναδίπλωσης) των μαχητών άρχισε». Ο ίδιος ωστόσο δεν είπε αν άρχισε σήμερα Τετάρτη ή νωρίτερα, ούτε έκανε γνωστές λεπτομέρειες για το πώς πραγματοποιείται η αποχώρηση αυτή.

Ο Ντεμιρτάς υπογράμμισε πάντως πως «οι μαχητές πρέπει αναμφίβολα να επωφεληθούν από τη νύχτα για να αναδιπλωθούν» προς τα στρατόπεδα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η στρατιωτική πτέρυγα του ένοπλου κινήματος, η HPG, είχε επιβεβαιώσει χθες πως η αποχώρησή της προς τις βάσεις στα μετόπισθεν θα άρχιζε σήμερα Τετάρτη, όπως είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που διεξάγεται με την Άγκυρα, παράλληλα όμως είχε προειδοποιήσει εναντίον οποιασδήποτε «πρόκλησης» που θα μπορούσε να κάνει την επιχείρηση να εκτροχιαστεί.

«Δεν περιμένουμε μια επίθεση του στρατού, αλλά σκοτεινές δυνάμεις, παραστρατιωτικές δυνάμεις που δεν είναι υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, μπορεί να επιχειρήσουν να σαμποτάρουν την επιχείρηση», δήλωσε ο Ντεμιρτάς εκφράζοντας με τη σειρά του την ανησυχία του για ενδεχόμενη παρέμβαση «σκοτεινών δυνάμεων».

(Στη φωτογραφία επάνω συλλαλητήριο των Κούρδων στην Τουρκία στις 21 Μαρτίου)

Σχόλια