Κόσμος

Μάθημα ζωής κάτω από τη γέφυρα

Ένας καταστηματάρχης στην Ινδία έχει βάλει στόχο της ζωής του να δώσει τα φώτα της γνώσης σε άπορα παιδιά στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας. Ο Τατσές Κουμάρ Σάρμα, έχει μάθει γράμματα εδώ και τρία χρόνια σε πάνω από 60 παιδιά διδάσκοντας κάτω από μια γέφυρα του σιδηρόδρομου.  

Ο δάσκαλος των φτωχών κάνει μαθήματα στα παιδιά πέντε φορές την εβδομάδα για δυο ώρες κάθε μέρα, ενώ εκείνες τις ώρες το κατάστημα το κρατάει ο αδερφός του που τον βοηθάει. Όπως εξήγησε αναγκάστηκε να σταματήσει το κολέγιο εξαιτίας οικονομικών δυσχεριών και επειδή δεν θέλει να δει τα όνειρα κανενός παιδιού να καταστρέφονται όπως τα δικά του, αποφάσισε να μάθει γράμματα σε όσο περισσότερους μπορεί.

Παροτρύνει μάλιστα τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτό το πρωτότυπο σχολείο που έχει δημιουργήσει. Τίποτα άλλωστε, όπως λέει ο ίδιος δεν του δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτή την ανιδιοτελή προσφορά. Αν και επισήμως με νόμο του 2009 όλα τα παιδιά στην Ινδία δικαιούνται δωρεάν εκπαίδευση εντούτοις η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Αρκετά ειδικά σε απομακρυσμένα χωριά δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν γράμματα καθώς προτεραιότητα είναι η επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Σχόλια