default-image

Πέθανε ο Τζούλιο Αντρεότι

Κόσμος
Πέθανε ο Τζούλιο Αντρεότι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας από τους πολιτικούς που σημάδεψε την μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με την επιβίωση και τους πολιτικούς ελιγμούς, αποτελώντας πολλές φορές αντιφατικό πρόσωπο στην πολιτική ζωή της χώρας, ο Τζούλιο Αντρεότι πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Επτά φορές πρωθυπουργός και ηγέτης της Χριστιανικής Δημοκρατίας που κυριάρχησε τη χώρα για πάνω από 50 χρόνια μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αντρεότι κατείχε τον τίτλο του ισόβιου γερουσιαστή από το 1991.

Το όνομα του Αντρεότι είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 1992, όταν μια ομάδα δικαστικών υπό τον Αντόνιο ντι Πιέτρο άρχισε να ερευνά υποθέσεις σκανδάλων σκαλίζοντας τις στάκτες από το 1979, όταν η Δικαιοσύνη ερευνούσε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Μίνο Πεκορέλι.

Ο δημοσιογράφος είχε ισχυριστεί ότι ο Αντρεότι διατηρούσε δεσμούς με τη Μαφία, αλλά ότι είχε και ανάμειξη στην υπόθεση απαγωγής και εκτέλεσης του πρωθυπουργού Αλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Παραπέμφθηκε και καταδικάστηκε, ωστόσο, αθωώθηκε αργότερα από το Εφετείο. Μια από τις γνωστότερες ρήσεις του Αντρεότι ήταν πως «η εξουσία φθείρει, τελικά, όποιον δεν την διαθέτει» επιβεβαιώνοντας το συμβολισμό που αντανακλούσε για τους Ιταλούς και όχι μόνο το όνομα του, εκείνο του πιο αντιφατικού αλλά και του πιο μακρόβιου στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News