Κόσμος

Σε θετικό κλίμα οι συνομιλίες Κύπρου Ισραήλ

Η Λευκωσία εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις επαφές του Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης εργασίας.

Κυβερνητικοί κύκλοι που επικαλείται το ΡΙΚ δήλωσαν ότι φαίνεται να αναπτύσσεται μια ιδιαίτερα φιλική σχέση ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες των δύο χωρών .  


Φαίνεται ότι υπήρξε πρόοδος στα θέματα της ενέργειας, που δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ενδεικτικό είναι ότι στις συνομιλίες έλαβαν μέρος και σημαντικά ισραηλινά στελέχη, που έχουν σχέση με την ενέργεια.

Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις συνομιλίες του με τον Μπ. Νετανιάχου, απαρχή μιας νέας εποχής, στις σχέσεις Λευκωσίας- Τελ Αβίβ.

«Εγκαινιάσαμε ένα στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιγξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
Μια σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες» ανέφερε ο κύπριος πρόεδρος.


«Μεταξύ άλλων επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για ανάπτυξη και εκμετάλλευση διασυνοριακών κοιτασμάτων. Συμφωνήσαμε στην ενεργοποίηση αδρανών συμφωνιών και στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης συμφωνιών που εκκρεμούν σε θέματα υγείας, έρευνας και ανάπτυξης, τεχνολογίας, πολιτισμού, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, η ισραηλινή πλευρά επαναβεβαίωσε ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με την Κύπρο.

Σχόλια