Κόσμος

Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα (video)

Κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, επαναλαμβάνεται το Μεγάλο Θαύμα του Αγίου Φωτός.

Η φετινή τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ' να φέρνει, όπως κάθε χρόνο, το Άγιο Φως σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο, μέσα από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, την ώρα που οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα και πλήθος πιστών έξω από το ναό ζητωκραύγαζε.

Νωρίτερα, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είχε εισέλθει στο Ναό της Αναστάσεως συνοδευόμενος από επισκόπους του Πατριαρχείου, ιερείς και αγιοταφίτες μοναχούς. Αφού στάθηκε μπροστά στο ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, διάκονοι του έβγαλαν τα άμφια και εισήλθε εντός φορώντας ένα λευκό στιχάρι. Εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και της ισραηλινής αστυνομίας τον ερεύνησαν ώστε να μην έχει καμία εστία φωτιάς επάνω του και στη συνέχεια ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης εισήλθε στο εσωτερικό του Παναγίου Τάφου, ενώ ο Πατριάρχης των Αρμενίων παρέμεινε στον προθάλαμο.

Λίγα λεπτά αργότερα το θαύμα έγινε. Ιερείς σφράγισαν την είσοδο με μελισσοκέρι και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας στα χέρια του δύο αναμμένες δεσμίδες αποτελούμενες από 33 κεριά.

Το Άγιο Φως ήρθε και πάλι στη Γη, ενώ το πλήθος των προσκυνητών που περίμενε έξω από το Ναό δε συγκρατούσε τον ενθουσιασμό του ξεσπώντας σε χειροκροτήματα.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου μετέβη στα Ιεροσόλυμα για την τελετή της αφής και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Τσιάρας.

Στα Ιεροσόλυμα, ωστόσο, βρέθηκε και ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.

Το Άγιο Φως από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα με κυβερνητικό αεροσκάφος στις 6:30 το απόγευμα με τιμές αρχηγού κράτους. Από εκεί θα μεταφερθεί σε όλες τις ενορίες της χώρας μας.

Σχόλια